Vállalatok

Lakatos Benjamin: az igazi nagy felfordulás még hátravan

Csongor Takács | 2023.01.05. 11:51

Lakatos Benjamin a svájci energate messenger magazinnak adott elemző nyilatkozatában összegezte a 2022-es energetikai évet, illetve kitért a jövőbeli lehetőségekre is. A MET Csoport alapítója és vezérigazgatója felhívja a figyelmet arra, hogy az energiapiacokon nemcsak az elmúlt év volt mindent felforgató, hanem az elkövetkező 5-10 év is kemény lesz. Arra lehet készülni, hogy Európának több megújuló energiaforrásból származó villamos energiára van szüksége, miközben még hosszú évekig a földgázra és az LNG-re is támaszkodni fog.

 

A 2022-es év nemcsak geopolitikai szempontból forgatta fel a világot, hanem az energiaiparban is példátlan piaci zavarokat idézett elő. Ez a szinte ’tökéletes vihar’ azt eredményezte, hogy iparágunk teljesen felbolydult, kő kövön nem maradt, és számos piaci szereplő a kemény talajon landolt. Mint mindig, az ilyen hatalmas felfordulásoknak is vannak nyertesei és vesztesei. Egy valami azonos bennük: hogy minden érintett eléggé elfáradt e rendkívüli év után. Még a győztesek is – összegzi Lakatos.

A vezérigazgató szerint mindez nem változtat azon a tényen, hogy az igazi nagy felfordulás még hátravan.

A 2022-es év végén alapvető változások előtt állunk, amelyek a következő 5-10 évben érnek el minket. A piaci árak legkésőbb 2025-re lenyugszanak, de a vihar még messze nem ért véget.”

Bár jelenleg még mindig az ellátásbiztonsággal kapcsolatos aggodalmak vannak előtérben, már most látszik, hogy az energiaiparban bekövetkező felfordulás különösen a zöld átalakulást fogja felgyorsítani.

Míg eddig az energetikai átállás erősen ideológiai jellegű volt, a jelenlegi válság most sokkal reálisabb és pragmatikusabb irányba tereli a vitákat és a valós cselekvést. Európának több megújuló energiaforrásból származó villamosenergiára van szüksége, de még hosszú évekig a földgázra és az LNG-re is támaszkodni fog.

Még nem tudni, hogy mely piaci szereplők vannak a legjobb helyzetben ahhoz, hogy az elkövetkező években döntő szerepet játsszanak ennek a fejlődésnek a kialakításában. Egy dolog mindenesetre világos: a 2022-es évben elkezdett elválni a búza a pelyvától. Akik az elmúlt években a lehetőségeiket meghaladva éltek, és már nem működik az üzleti modelljük, azoknak nehéz dolguk lesz a jövőben – zárja Lakatos.

 

Lakatos Benjamin, a MET-csoport alapítója, vezérigazgatója, többségi tulajdonosa, a MET Holding AG Igazgatóságának elnöke. A vállalatcsoport konszolidált árbevétele 2021-ben 18,1 milliárd euró volt, a kereskedett gázmennyiség 55 milliárd köbméter, a kereskedett árammennyiség több mint 50 TWh (terawattóra).

A MET 2020-ről (11,2 M euró) 2021-re 60%-os árbevételnövekedést ért el, így a MET nemrég bekerült a 20 legjobb svájci székhelyű vállalat közé, mint Európa egyik leggyorsabban növekvő energetikai vállalata. Ezzel a 25. helyről a 20. helyre lépett előre a tavalyi pozícióhoz képest.

fotó: MET

  Csongor Takács
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.