Vállalatok

Három ügyvezetővel rajtol el az Orlen Magyarországon

Takács Csongor | 2023.01.06. 01:27

A 2022.december 1-el magyar piacra belépő Orlen Csoport, amely összesen 143 hazai töltőállomást vesz át részben a Moltól, részben a Normbenztől, s öltöztet át Orlen arculatra, a nagy meginduláshoz három ügyvezetőt is kinevezett nemrég – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból.

 

Horváth-Dori Jenő üzemanyagpiaci szakember, a Normbenz Magyarország korábban is már ügyvezetőként regnáló igazgatója – egykori MOL Magyarország kiskereskedelmi hálózatáért felelős vezető – lett az egyik aláírásra jogosult a menedzsmentben, a másik ügyvezető Nagy István, aki az eleve Orlen által tulajdonolt Unipetrol-os igazgatója (korábban 32 évig ENI-nél, előtte MÁSZ-nál is töltött be pozíciót), és a harmadik bejegyzett főnök, a cseh piacról érkező Jaroslaw Przemyslaw Szeliga lett, aki az Orlen csehországi hálózatának volt sales-, illetve beszerzésekért felelős igazgatója.

Nagy István, Horváth-Dori Jenő, Jaroslaw Przemyslaw Szeliga (fotók: LinkedIn, grafika: NRGreport)

Egy lassan kétéves deal és kisebb piaci átrendeződés ér a végéhez

2022.januárjában jelentette be a MOL, hogy a Grupa Lotos SA-val és a PKN Orlennel aláírt megállapodás értelmében 417 töltőállomást vásárol Lengyelországban.

Mindez onnan indult, hogy a lengyel PKN Orlennek a helyi versenytárs (Lotos) felvásárlása miatt – versenyjogi okokból – meg kellett válnia néhány eszközétől, többek között lengyelországi kúthálózatának egy részétől. A pakkot a Mol vette meg 610 millió dollárért.

A MOL anno megállapodást írt alá a Normbenz Magyarország Kft. megvásárlásáról is, amely 79 töltőállomást üzemeltetett Magyarországon Lukoil márkanév alatt. A MOL-Normbenz megállapodás egy még 2021 márciusában lebonyolított akvizíció folytatása volt, amelynek során a Slovnaft, a MOL-csoport szlovák leányvállalata vásárolta meg a Normbenz Slovakia s.r.o. 100%-os tulajdonrészét és 16 Lukoil márkanév alatt működő szlovákiai töltőállomást.

A lényeg, hogy az ide-oda átpasszolt kútmegállapodások eredményeként itthon 143 töltőállomás lesz szép lassan Orlen márkás (közben Szlovákiában 39-et vesznek át a Moltól), ami pedig a Normbenz-Lukoil kutakat illeti, tavaly évvégén 79 benzinkút már átkerült az Orlen csoport tulajdonába, így ők már lengyel tulajdonban üzemelnek. A fennmaradó 64 töltőállomást 2024 közepéig fokozatosan veszi át a lengyel vállalat a Moltól.

PKN ORLEN

Már nem a hazai kisker piac számít a legnagyobbnak a Mol portfoliójában

A PKN számára Magyarország a 4.legnagyobb piac lett csoporton belül – értelemszerűen Lengyelország áll náluk az első helyen, közel 2000 kúttal, majd jön Németország és Csehország. A MOL pedig az akvizíció révén nem csupán bekerült a lengyel piaci élbolyba, hanem rögtön Lengyelország lett számára a legnagyobb töltőállomáspiac a portfoliójában a mintegy 500 ottani kúttal, ennél némileg kevesebb van a magyar vállalatnak Horvátországban, illetve Magyarországon, Csehországban.

Arról még nem tudni sokat, hogy itthon az Orlen vajon prémium kategóriába kívánja-e pozícionálni új kútjait, hasonlóan a Lengyelországban bevezetett minőséghez. Hozzá kell tenni, hogy a hazai Lukoil-kutak itthon már jó ideje egyáltalán nem számítottak diszkont-állomásoknak (mint ahogy ez egykoron így volt, a román Petrotel finomítós üzemanyaggal kvázi diszkont áron volument pörgető klasszikus Lukoil-os időszakban). Geszti László 8 évig tartó stratégiai vezetése alatt ugyanis – mellette Horváth Dori Jenő ügyvezetővel- a számtalan okos fejlesztésen átesett hazai Lukoil hálózat színvonal és szolgáltatás-kínálatbeli feljavítása– mint pl. az egyértelműen presztízs-beruházásnak számító sikeres Spar-bevezetések – sokat políroztak ezen a múltbéli diszkont-pozícionáláson.

A hogyan továbbot illetően pedig egyelőre inkább csak további növekedésről szólnak az Orlen közlemények: 2030-ig a vállalat már 3500 töltőállomás üzemeltetését tervezi, ez alapján a külföldi töltőállomások részesedése várhatóan 45 százalékra emelkedik meg – a mostani 37 százalékról.

  Takács Csongor
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.