Mobilitás

Holdjárók: Ezzel a cipővel akár háromszor gyorsabban sétálhatunk

Devenyi Dalma | 2023.01.06. 05:00

Egy amerikai startup olyan mesterséges intelligencia által vezérelt pántos cipőket fejlesztett ki, amellyel akár 11 km/h-s sebességgel is sétálhatunk.

 

A Shift Robotics amerikai startup feltalált egy saját cipőre szíjazható kiegészítőt, amellyel akár 250 százalékkal is növelhető a séta gyorsasága – írja az Euronews.

Az új „Holdjáró” (eredeti nevén „Moonwalkers”) cipővel akár háromszor gyorsabban is sétálhatunk, mint normál esetben: 11 kilométer per órás sebességgel. A pántos kiegészítő hasonlít egy görkorcsolyára, azonban nem szabadonfutó, így nem veszítjük el az egyensúlyunkat vele.

A mesterséges intelligenciának köszönhetően csak akkor mozog, amikor használója is. A kerekeket képes zárolni is, így lépcsőzni is lehet benne. Továbbá, lejtőkön automatikusan lassítja a sebességet.

Tegyük fel, hogy fel akarunk szállni a buszra: csak fel kell emelnünk a jobb sarkunkat, majd visszatenni a földre, hogy az elektronikus fék teljesen blokkolja a kerekeket. Ahhoz, hogy visszatérjünk a futás tempójához, a blokkolás mód megszüntetéséhez a jobb sarkunkat a levegőbe kell emelnünk, és az óramutató járásával megegyező irányba forgatnunk, miközben a lábujjak a földön maradnak.

A vállalat alapítója, Xunjie Zhang elárulta, találmányának ötlete azután született, hogy majdnem balesetet szenvedett a robogójával, miközben munkába ment.

„Megkérdeztem magamtól, miért nem járok soha gyalog munkába, és ez nem csak az én esetemben van így, sokan nem gyalogolnak, ami meglepő, tekintve, hogy sokkal biztonságosabb, egyszerűbb és kényelmesebb, ráadásul a környezetnek is jobb” – mondta Zhang.

Véleménye szerint a probléma az, hogy a gyaloglás túl lassú és nem elég hatékony. Ezért küldetésének érezte a gyaloglás fejlesztése, ahelyett, hogy helyettesítené azt.

A Carnegie Mellon Robotikai Intézetének sugárhajtás-mérnökeiből, robottechnikusokból, valamint tornacipő-tervezőkből álló csapatával Zhang az elmúlt öt évet azzal töltötte, hogy megpróbálja megalkotni a világ leggyorsabb cipőjét. A Shift Robotics szerint a görkorcsolyázással ellentétben a „Holdjáró” nem igényel semmilyen készséget a tanuláshoz, hiszen ez valójában csak sétálás.

A startup nyilatkozata alapján a mesterséges intelligencia alkalmazkodik az egyes felhasználók járásához: az algoritmusnak kevesebb mint 10 lépés kell ahhoz, hogy megtanulják a felhasználó járásmintáját.

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.