Trading

Németország még válság idején is kiterjeszti az energiaexportot a szomszédokra

Devenyi Dalma | 2023.01.07. 05:00

Németország 2022-ben több villamos energiát exportált szomszédaiba, mint amennyit importált, még a hazai energiaválság ellenére is, köszönhetően a több, időjárásfüggő megújuló energiának és a nagyobb franciaországi keresletnek.

 

Míg Svájc és Ausztria volt a fő exportcélország, addig Németország – figyelemre méltó változásként – többet exportált Franciaországba, mint amennyit importált, mivel az atomerőművekre támaszkodó ország reaktorainak műszaki problémáival küszködött, amelyek korlátozták a termelést – írja a Reuters.

A kereskedelmi adatok azt mutatják, hogy Németország szomszédai továbbra is függnek Európa legnagyobb gazdaságának többletenergiájától, ha saját termelésük nem elégséges.

 

Korábban nem volt példa ilyenre

Németország exporttöbblete 27,5 terawattórára (TWh) nőtt az egy évvel korábbi 20,8 TWh-hoz képest a BDEW közműipari szövetség szerint. Részletezve, a német áramimport 2022-ben 51 TWh volt, ami 2,6%-kal kevesebb, mint 2021-ben, míg az export 7,3%-kal 78,5 TWh-ra nőtt az előző évhez képest, ami nettó exporttöbbletet eredményezett.

A francia reaktorokat érintő műszaki problémák miatt Németország most először több energiát adott el Franciaországnak, mint amennyit a szomszédjától kapott, megduplázva ezzel az egy évvel korábbi exportvolumenét.

Franciaország 2022-ben 15,1%-kal kevesebb áramot termelt, és a mennyiség 1%-kal maradt el a nemzeti felhasználástól. Franciaországnak saját energiaválsággal kellett szembenéznie a késedelmes karbantartás és a feszültség okozta korrózió miatti kiesések közepette.

A párizsi kormány és a hatóságok szerint a problémák enyhülnek, a karbantartás és a felhasználás visszafogása terén elért eredményekre hivatkozva.

 

A megújuló energia is jól teljesít

A német megújulóenergia-termelés 2022-ben 8,5%-kal, 233,9 TWh-ra nőtt – közölte az energiaszabályozó. A szárazföldi szélenergia termelése 12,4%-kal, a tengeri pedig 2,9%-kal nőtt, köszönhetően a magas szélsebességnek. A napelemes fotovoltaikus termelés 18,7%-kal, 46,6 TWh-ra nőtt a hosszú és napos nyáron.

Franciaország, Svájc és Ausztria, valamint a Cseh Köztársaság, Belgium és Norvégia is növelte a Németországból származó energiaimportot az előző évhez képest. Hollandia, Lengyelország, Svédország, Dánia és Luxemburg eközben csökkentette a Németországból való szállítást.

Az import és export diagramok azonban nem tükrözik teljes mértékben a konvergáló nagykereskedelmi piacon folyó kereskedelmi tevékenységeket.

Ennek oka, hogy az átviteli hálózatüzemeltetők a határokon átnyúló áramlásokat a hálózat szűk keresztmetszetei által okozott korlátok figyelembevételével szervezik, így a számok tartalmazzák a tisztán tranzit és az átirányított mennyiségeket, az úgynevezett gyűrűs áramlásokat.

 

Import és export

A behozatali minták szerint több holland mennyiség áramlott Németországba és a skandináv országokból, ahol tengeri kábelek működnek a norvég és svéd energiaellátás érdekében. Dánia emellett szárazföldi és tranzitkapcsolatokat kínál a Jütland-félszigeten keresztül. A többek között Svájcból, Ausztriából és Lengyelországból származó mennyiségek tavaly csökkentek.

A harmonizáltabb energiapiacok kialakulásának felgyorsítása érdekében 2020 végén új rendszerösszekötőt nyitottak meg Németország és Belgium között, ami csökkenti a Hollandián keresztül történő átmenetek számát. 2021 közepén új rendszerösszekötő kezdte meg működését Norvégiával, amely elsősorban a német szél- és napenergia exportját és a norvég vízenergia importját segíti elő.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

 

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.