Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Éghajlatváltozás: Mi okozza a januári hőhullámot Európában?

S.Rita | 2023.01.09. 05:00

Európa-szerte dőlnek meg a rekordhőmérsékletek 2023 januárjában, amely a meteorológusok szerint aggodalomra adhat okot az éghajlatváltozás szempontjából.

 

Legalább nyolc európai országban regisztrálták az eddigi legmelegebb januári hónapot – írja az Euronews. A klímakutatók szerint szélsőséges, ami történik, ehhez foghatót az európai történelemben még nem tapasztaltak.

Maximiliano Herrera meteorológus, aki a szélsőséges hőmérsékleteket tanulmányozza, összesítette az Európa-szerte gyűjtött adatokat. Kutatásának eredményei azt mutatják, hogy többek között Lengyelországban, Dániában, Hollandiában, Lettországban, Litvániában, Fehéroroszországban és a Csehországban is rekordhőmérsékletet mértek.

A lengyelországi Korbielówban például 19 fokot mértek, ami általában májusban tapasztalt hőmérséklet, és 18 fokkal magasabb, mint a januári 1 fokos éves átlag. A csehországi Javorníkban az évnek ebben az időszakában általában 3 fok körül van a hőmérséklet, itt 19,6 fokot mutatott a hőmérő.

Európa-szerte dőlnek meg a rekordhőmérsékletek 2023 januárjában. (Fotó: Canva)

 

Németországban december 31. és január 2. között országszerte csaknem 950 helyi rekord dőlt meg a kisebb mérőállomásokon. Dél-Franciaországban és Észak-Spanyolországban a hőmérő higanyszála pedig majdnem 25 fokot mutatott.

„Ezt tekinthetjük Európa történetének legszélsőségesebb eseményének. Vegyük a 2022. júliusi brit extrém hőhullám esetét, és terjesszük ki ezt a nagyságrendet egy sokkal hatalmasabb, körülbelül 15 országot felölelő területre” – mondta Maximiliano Herrera meteorológus.

Hozzátette, hogy ez a jelenség az első olyan Európában, amely az Észak-Amerikában idén tapasztalt szélsőségekhez hasonlítható. A tudósok azonban még mindig próbálják kideríteni a szokatlan hőmérséklet okát.

„Hatalmas területen volt extrém hőség, ami teljesen szokatlan. Széles körben elterjedt, Dániában, Csehországban, valamint nagyjából egész Németországban rekordokat meghaladó januári hőmérsékleteket mértek” – mondta Alex Burkill, a Met Office vezető meteorológusa.

Burkill elmagyarázta, hogy Afrika nyugati partjainál egy meleg légtömeg alakult ki, amely átvonult Európán. Scott Duncan meteorológus azonban megjegyezte, hogy ha a szokatlanul meleg tengerfelszínt is figyelembe vesszük, ez nem tűnik magyarázatnak a megdöbbentő hőmérséklet emelkedésre.

Ugyanakkor, abban biztosak a klímakutatók, hogy ezek a rendellenes hőhullámok a globális felmelegedésnek köszönhetően egyre gyakoribbá és szélsőségesebbé válhatnak majd.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.