Fenntarthatóság

Nincs hó: A rekordhőmérséklet miatt bezárnak az európai síközpontok

S.Rita | 2023.01.09. 06:00

A síközpontok Európa-szerte kénytelenek voltak bezárni, mivel a kontinensen a valaha volt legmagasabb januári hőmérsékletet mérték.

 

Az új év első napjaiban olyan országokat sújtott a hőhullám, mint Németország, Lengyelország és a Cseh Köztársaság. A meleg időjárás miatt a hegyekben nem esett hó. Számos síközpont ideiglenesen bezárt, vagy mesterséges hóhoz kellett folyamodnia, hogy nyitva tartsa a pályákat – írja az Euronews.

 

Rekordokat döntöget a januári hőmérséklet Európában

Az év első napjaiban az egész kontinensen hőhullám sújtotta az országokat.

Lengyelországban, Dániában, Hollandiában, Lettországban, Litvániában, Fehéroroszországban és a Cseh Köztársaságban januárban rekordhőmérsékletet mértek.

A Cseh Köztársaság egyes részein 19 Celsius-fokot mértek, amit általában csak tavasszal szoktak elérni, míg Észak-Spanyolországban közel 25 Celsius-fokos meleg uralkodik.

A kutatók még mindig próbálják megérteni, mi áll a szokatlan időjárási körülmények mögött, azt mondják, hogy a Nyugat-Afrikából érkező meleg légtömeg lehet a bűnös.

 

Nincs hó az európai síközpontokban

A rendkívüli hőmérséklet miatt a hegyoldalak csupaszok, a lejtők pedig latyakkal borítottak. A népszerű téli sportcélpontok inkább a tavasszal megszokott hőmérsékletben „izzadtak”. Franciaországban az elmúlt 25 év legmagasabb hőmérsékletével zárult az év, míg a svájci Jura-hegységben a hőmérő higanyszála elérte a 18 Celsius-fokot.

Az Alpok északi részén és a Pireneusi-félszigeten található síközpontok kénytelenek voltak bezárni a magas hőmérséklet miatt, pedig csak körülbelül egy hónapja nyitottak ki. A Franciaország és Andorra határához közel fekvő Ax 3 Domaines üdülőhely teljesen bezárt, míg a Le Gets és a Morzine, a népszerű Portes de Soleil régióban található központokban két pálya kivételével mind bezárt.

A svájci Adelboden január 7-én adott otthont a sí-világbajnokságnak. A versenyt teljes egészében műhavon kellett megrendezni.

 

Az éghajlatváltozás károsítja az európai síipart

Nem ez az első év, hogy a síközpontok a szokatlanul meleg tél miatt nehézségekkel küzdenek. A síterepek üzemeltetői attól tartanak, hogy a globális felmelegedés miatt a hideg, havas telek hamarosan a múlté lesznek. Ez rossz hír az olyan országok hegyi városainak is, mint Olaszország, Ausztria és Svájc, ahol a bevételek a téli turizmusra épülnek.

„Az évszázad végére vége lesz az Alpokban a síelésnek, ahogyan mi ismerjük. A jövőben ezek a problémák csak súlyosbodni fognak, mert a hó tovább olvad, amíg az éghajlat melegszik” – mondta Win Thiery klímatudományi professzor a Sky Newsnak.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.