Szabályozás

A dohányipari vállalatoknak fizetniük kell az eldobott cigaretták eltakarításáért Spanyolországban

Devenyi Dalma | 2023.01.10. 05:00

Spanyolország úgy döntött, hogy a dohányipari vállalatoknak fizetniük kell a cigarettacsikkek eltakarításáért. A dohányosok évente több millió cigarettacsikket dobnak el az ország utcáin és strandjain.

 

Az új környezetvédelmi előírások között szerepel az egyszer használatos műanyag evőeszközök és a műanyag szívószálak betiltása is. A rendeletek az egész EU-ra kiterjedő, a hulladék mennyiségének csökkentésére és az újrahasznosítás előmozdítására irányuló törekvés részét képezik.

 

A dohányipari vállalatoknak fizetniük kell a cigaretták eltakarításáért

Spanyolország új környezetvédelmi szabályozása szerint a dohányipari vállalatoknak kell állniuk a számlát a eldobott cigarettáknak az ország utcáiról való eltávolításáért. Az intézkedés január 6-án lépett hatályba – írja az Euronews.

A cigarettagyártók emellett kötelesek emlékeztetni a fogyasztókat, hogy ne dobják el a csikkeket közterületeken. Spanyolország egyelőre nem közölte, hogy a takarítás hogyan fog zajlani, és mennyibe fog kerülni a dohányipari cégeknek.

A Rezero zero waste egyesület katalán tanulmánya szerint a költségek évente 12-21 euróra rúgnak polgáronként, ami összesen akár 1 milliárd euró is lehet.

A cigarettagyártók valószínűleg a termékárak emelésével hárítják át a költségeket a fogyasztókra, ami ösztönzőleg hathat a leszokásra. Spanyolország a nyilvános helyeken történő dohányzás visszaszorítására is tett kísérletet azzal, hogy 2021-ben 525 strandot jelölt ki füstmentesnek.

 

Mennyire károsak a cigarettacsikkek a környezetre?

Mivel évente több milliárd cigarettacsikket dobnak el az utcán, ez az egyik leggyakoribb szemétfajta.

Körülbelül 10 évbe telik, mire a csikkek lebomlanak, és eközben olyan mérgező anyagok szabadulnak fel belőlük, mint az ólom és az arzén. Az Ocean Conservancy nonprofit szervezet szerint a cigarettacsikkek – a műanyag palackokat és zacskókat megelőzve – a leggyakoribb tengeri hulladékok.

 

Spanyolország betiltja az egyszer használatos műanyag evőeszközöket

Spanyolország új környezetvédelmi előírásai számos klímakárosító termék betiltását is tartalmazzák. A kezdeményezések célja a káros hulladékok elleni küzdelem és az újrahasznosítás növelése.

Az ország betiltotta az egyszer használatos műanyag evőeszközöket és tányérokat, a vattapamacsokat, az expandált polisztirol poharakat és a műanyag szívószálakat.

A döntés összhangban van az Európai Unió céljaival, amelyek az egyszer használatos műanyagok korlátozására irányulnak. Franciaország is most vezette be az egyszer használatos csomagolások betiltását a gyorséttermekben.

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.