Fenntarthatóság

Emberek milliárdjai kerülhetnek bajba: a világ gleccsereit komolyan veszélyezteti az éghajlati válság

S.Rita | 2023.01.10. 03:00

A világ gleccserei komoly bajban vannak. A Science című tudományos folyóiratban január 5-én megjelent tanulmányban kutatók kiszámították, hogy a különböző mértékű felmelegedés milyen hatással lenne az Antarktiszon és Grönlandon kívül létező több mint 215 000 gleccserre. Arra a következtetésre jutottak, hogy ezek csaknem fele elolvadhat az évszázad végére. Akkor is, ha a politikai döntéshozóknak sikerül a felmelegedést az iparosodás előtti szinthez képest 1,5 Celsius-fokra korlátozniuk.

 

„Ez az eddigi legátfogóbb és legszigorúbb elemzés a gleccserek jövőbeli tendenciáiról” – idézi az EcoWatch Jonathan Bambert, a Bristoli Egyetem glaciológus professzorát, aki nem vett részt a tanulmány elkészítésében.

„Van néhány kijózanító statisztika, például az, hogy a gleccserek fele még 1,5 Celsius-fok mellett is eltűnik 2100-ra. A jelenlegi nemzeti éghajlat-változási vállalások alapján a helyzet sokkal rosszabb lesz, ami komoly következményekkel járhat a gleccserek lefolyásától függő közösségekre nézve.”

 

Milliárdok kerülhetnek bajba

A gleccserek rendkívül fontosak. Világszerte mintegy 1,9 milliárd ember számára biztosítanak vizet. Elvesztésükkel emberek millióit fosztják meg ettől a létfontosságú erőforrástól, valamint növelik a gleccserekkel kapcsolatos veszélyek, például árvizek és földcsuszamlások kockázatát – olvasható a Science január 5-i számában megjelent tanulmányban. Ráadásul a gleccserek jelenleg ugyanannyira járulnak hozzá a tengerszint emelkedéséhez, mint a grönlandi és az antarktiszi jégtakaró.

„A gleccserek ivóvizet, mezőgazdasági vizet, vízenergiát és más szolgáltatásokat nyújtanak, amelyek emberek milliárdjait (igen, milliárdokat!) támogatják” – mondta az Associated Pressnek Twila Moon, a Nemzeti Hó- és Jég Adatközpont helyettes vezető kutatója, aki szintén nem vett részt az említett kutatásban.

 

A korábbiaknál részletesebb előrejelzés

A tanulmány elsőként vizsgálta meg, hogy az éghajlati válság milyen hatással lehet a világ egyes gleccsereire 2015 és 2100 között, és megállapította, hogy azok nagyobb veszélynek vannak kitéve, mint azt a korábbi becslések sugallták. A tanulmány vezető szerzője, Dr. David Rounce, a pennsylvaniai Pittsburghben található Carnegie Mellon Egyetem adjunktusa kifejtette, hogy a kutatócsoport egy olyan tanulmányra tudott építeni, amely az elmúlt két évtized gleccserveszteségét részletezte.

„Azáltal, hogy modellünket ezekkel az adatokkal kalibráltuk, sokkal teljesebb és részletesebb képet kapunk a gleccserek mai tömegváltozásáról a korábbi modellekhez képest, amelyek regionális adatokat vagy korlátozott számú gleccseren végzett helyszíni méréseket használtak” – mondta.

Megállapították, hogy ha a világ vezetőinek sikerülne a globális felmelegedést 1,5 Celsius-fokra korlátozniuk a párizsi megállapodásban kitűzött célnak megfelelően, akkor mintegy 104 ezer gleccser olvadna el, és a tengerszint alig kevesebb mint négy centiméterrel emelkedne.

4 Celsius-fokos felmelegedés a világ gleccsereinek 83 százalékát olvasztaná el. (Fotó: Canva)

 

Ha a hőmérséklet 2,7 Celsius-fokkal emelkedik az iparosodás előtti szint fölé – ami a nemzeti szakpolitika szerint a COP26 klímakonferenciát megelőzően a világot a megfelelő irányba terelte -, akkor a világ gleccsereinek 68 százaléka elolvad. Így a tengerszint 11 centiméterrel emelkedik, ami több mint 10 millió embert szorítana a dagályvonal alá. Ez lényegében eltörölné a Közép-Európában, Észak-Amerika nyugati részén és az Új-Zélandon található gleccsereket is. 4 Celsius-fokos felmelegedés a világ gleccsereinek 83 százalékát olvasztaná el.

„A hőmérséklet-emelkedés bármilyen csökkenése jelentős hatással lesz a tengerszint emelkedésére és a gleccserek globális elvesztésére” – mondta Rounce.

Az ivóvíz vagy a partvidék elvesztésén túl a gleccserek eltűnése sok ember kulturális identitására is pusztító hatással lehet.

„A gleccserek jelentős elvesztése azt jelenti, hogy nem csupán a táj változásának vagy a természeti erőforrások elvesztésének vagyunk tanúi, hanem azt is, hogy aktívan részt veszünk abban, hogy megfosszuk gyermekeinket a jövőtől” – mondta Dr. Pasang Sherpa, a Brit Columbia Egyetem kutatója. „Mik lennének a hegyi népek az általunk ismert hegyek nélkül?”

 

Nehéz helyzet, de nem reménytelen

Bár a tudósok által közölt hírek borúsak voltak, nem tekintették ezt ürügynek arra, hogy feladják az éghajlatváltozás mérséklését.

„Sok kis gleccser esetében már túl késő” – mondta a tanulmány társszerzője, Regine Hock, az Alaszkai Fairbanks-i Egyetem és az Oslói Egyetem glaciológusa. „Eredményeink azonban egyértelműen azt mutatják, hogy a globális felmelegedés lassításának minden fokozata számít ahhoz, hogy a gleccserekben minél több jég maradjon bezárva.”

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.