Trading

2022-ben az USA a világ legnagyobb LNG-exportőre lett

Csongor Takács | 2023.01.11. 01:35

A fosszilis tüzelőanyag-iparnak sikerült elérnie ezt mérföldkövet, a Biden-kormányzat ambiciózus éghajlati céljai ellenére – és az elnök teljes támogatásával.

Az Egyesült Államok nem csupán a világ legnagyobb cseppfolyósított földgáz (LNG) exportőre lett, hanem szeptemberben még a nyersolajexport is minden idők legmagasabb szintjét érte el: az ország naponta mintegy 4 millió hordót küldött külföldre.

A nyersolaj- és földgázexport erőteljes növekedését kétpárti konszenzus támogatta, amely három egymást követő elnöki adminisztráción átível, amelyek mindegyike az energiaexportot a külpolitika egyik eszközének tekintette.

Az olajipar folyamatos kampányának köszönhetően a termelés még akkor is ugrásszerűen megnőtt, amikor úgy tűnt, az üzemanyagok iránti hazai kereslet inkább csökkenőben van.

2022 első kilenc hónapjában az Egyesült Államok az Energia Információs Hivatal adatai szerint nyersolajtermelésének mintegy 30 százalékát és földgáztermelésének több mint 15 százalékát exportálta, szemben az egy évtizeddel ezelőtti jóval kisebb mennyiséggel. (Az amerikai finomítók jellege miatt a nemzet továbbra is importált olajat és kőolajtermékeket is, majdnem annyit, amennyit exportált.)

Az export várhatóan még évekig emelkedni fog.

2022 utolsó hónapjaiban a Biden-kormányzat jóváhagyta az ország legnagyobb olajexport-termináljának építését, amely a tervek szerint 2025 végén kezdi meg működését, valamint egy újabb LNG-exportterminál építését. Jelenleg hét LNG-exportterminál működik, és további három építés alatt áll.

Ezek az exportprojektek a louisianai és texasi Öböl-part mentén csoportosulnak, sok közülük olyan közösségekben, amelyekben magas az afro- és latin-amerikai lakosság aránya, és amelyekben már most is nagy számban találhatók környezetszennyező olaj- és gázterminálok és petrolkémiai üzemek.

Mindeközben, ha a környezetvédők visszatekintenek 2022-re, talán úgy emlékeznek majd rá, mint arra az évre, amikor az Egyesült Államok végre elfogadott egy jelentős éghajlatváltozási törvényt.

fotó: pixabay

  Csongor Takács
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.