Innováció

Beoltják a méheket Amerikában – de miért?

Devenyi Dalma | 2023.01.11. 02:00

Az amerikai kormány jóváhagyta a világ első mézelő méheknek szánt vakcináját. Az úttörő kezelés célja a betegségek elleni küzdelem, amelyek gyakran pusztítják el a méhcsaládokat, amelyek létfontosságúak a termények beporzásához.

 

A vakcina különösen az amerikai költésrothadás ellen irányul, egy bakteriális betegség ellen, amely komoly veszélyt jelent a méhpopulációkra. A fertőző betegségre jelenleg nincs gyógymód – írja az Euronews.

 

Veszélyeztetettek a mézelő méhek?

Az úttörő vakcina célja, hogy korlátozza a méhcsaládokban az amerikai költésrothadás okozta károkat. A betegség, amelyre jelenleg nincs gyógymód, a Paenibacillus lárvák baktériumából alakul ki, amely gyengíti és elpusztítja a méhcsaládokat. Az Egyesült Államok egyes területein a betegség minden negyedik méhcsaládot megfertőzött. A méhészek kénytelenek szétszedni és elégetni a fertőzött méhcsaládokat, és antibiotikumokat használni a terjedés korlátozására.

„A méhészek könnyen felismerik a betegséget, mert a lárvák barna ragacsos, bűzös szagúvá válnak” – mondta a Guardiannek Keith Delaplane, a Georgia Egyetem entomológusa, aki a vakcinán dolgozott.

Bár a betegség az Egyesült Államokból származik, ma már az egész világon megtalálható. (Fotó: Canva)

 

A világ első méhészeti vakcinája áttörés

Most egy úttörő vakcina reméli, hogy megfékezi az amerikai költésrothadás katasztrofális hatásait. A vakcinát a Dalan Animal Health, egy amerikai biotechnológiai vállalat hozta létre. „Vakcinánk áttörést jelent a méhek védelmében” – mondta Annette Kleiser, a Dalan Animal Health vezérigazgatója. „Készen állunk arra, hogy megváltoztassuk a rovarok gondozásának módját, ami globális szinten befolyásolja az élelmiszertermelést”.

Az úttörő kezelést az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) engedélyezte. A szervezet feltételes engedélyt adott a vakcinára, amely kezdetben a kereskedelmi méhészek számára lesz elérhető.

 

Ezért kéne törődnie azzal, hogy a méhek kihalnak

Általában az emberek az olyan környezeti témákkal nem nagyon szoktak foglalkozni, amelyek nem érintik őket közvetlenül, vagy nem érzik azonnal a hatásukat. A klímaváltozás is csak most lett sürgető téma, hogy a saját bőrünkön érezzük, milyen időjárási szélsőségeket kell elviselnünk már most, és milyen környezeti katasztrófák jönnek felénk egyre gyakrabban. Csakhogy a méhek pusztulására tényleg ideje lenne már most odafigyelnünk, hogy vissza tudjuk fordítani – korábbi cikkünkben több okot is felsoroltunk, miért.

 

Hogyan működik a méhvakcina?

A vakcina úgy működik, hogy a méhpempő baktériumok egy részét beépíti a méhpempőbe. Ezt az anyagot aztán a dolgozó méhek a királynőnek adják. A királynő felszívja a baktériumot, és a vakcina egy része a petefészkekbe kerül. A növekvő méhlárvák kelésük során immunitást fejlesztenek ki az amerikai költésrothadás szemben. A Dalan által végzett kutatás arra a következtetésre jutott, hogy ez az eljárás csökkenti a betegség okozta halálozási arányt.

Dalan reméli, hogy az úttörő kezelés elősegíti majd a méheket érintő más betegségek, köztük az amerikai költésrothadás európai törzse elleni vakcinák kifejlesztését.

A méhek központi szerepet játszanak az USA élelmiszer-beporzás rendszerében. A méhcsaládokat gyakran szállítják az egész országba, hogy segítsék a termesztést a mandulától az áfonyáig.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.