Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Tengeri óriás: Kínában bemutatták a világ legnagyobb szélturbináját – videó

S.Rita | 2023.01.11. 01:00

A CSSC Haizhuang ipari gyártóóriás bemutatta a 18 MW-os tengeri titán alkatrészeit, köztük a rekordot jelentő 128 méter hosszú lapátokat a Sárga-tengeren lévő Shandong tartománybeli létesítményében.

 

A világ legerősebb szélturbinájának alkatrészeit a CSSC Haizhuang ipari gyártóóriás – amely a hatalmas Kínai Állami Hajógyártó Vállalat része – a Dongying City ipari parkban, az ország északkeleti részén fekvő Shandong tartományban mutatta be – írja a ReCharge.

 

Új mérföldkő

A gigantikus 18 MW-os gép, amely egy 260 méter átmérőjű rotorral fog működni, amely egy moduláris, közepes sebességű fogaskerekes hajtásláncot és állandó mágneses generátort hajt meg, háttérbe szorítja a honfitársak, a Goldwind és a MingYang nagyszabású modelljeit, valamint a három nagy nyugati OEM, a Vestas, a Siemens Gamesa és a GE fejlesztés alatt álló legnagyobb terveit.

A CSSC Haizhuang szerint a H260-18.0 alkatrészek első bemutatói „bizonyították, hogy a gyártó elsajátította a nagy teljesítményű tengeri szélturbinák és a kulcsfontosságú alkatrészek alapvető technológiáit, és ezzel új mérföldkőhöz vezette a globális tengeri szélenergia-ipart„.

 

Hét futballpályányi területet „söpör be”

A csungkingi székhelyű OEM a H260-18.0-át – a 16 MW-os modell továbbfejlesztését – „a kínai energetikai átállás előmozdítása és a „30/60” cél (Peking terve, hogy 2030-ra nettó nulla, 2060-ra pedig szén-dioxid-semleges legyen) elérésének felgyorsítása szempontjából messzemenő jelentőségűnek” nevezte, és az új rekordot jelentő konstrukciót „a tengeri szélturbinák koronájára aspirálóként” üdvözölte.

A H260-18.0 128 méteres SuperBlade+ lapátjai, amelyek terheléscsökkentő pályavezérléssel rendelkeznek, hatalmas 53 000m2 területet „söpörnek be”, ami hét futballpálya területének felel meg.

A CSSC Haizhuang kiemelte, hogy a tervezés „platformosítását” a „kiegyensúlyozott terhelés, a generátorrendszer rugalmas illesztése és a közös lapátmodell követelményeinek megfelelő” erőátviteli vonalon tervezték.

 

40 000 háztartás ellátására elegendő

A koncepció „holografikus érzékelőrendszert” használ a teljes terheléscsökkentéshez, valamint a változó állásszög és nyomaték vezérlési technológiáját, amelyet „több forrásból álló online monitoring” támogat, hogy 10%-kal csökkentse a lapátok rezgését – a lapátok rezgésének és nyomáseloszlásának kombinációja által okozott aeroelasztikus instabilitást – és 50%-kal minimalizálja a turbina tornyának és alapzatának rezgéseit.

„Az adaptív teljesítménynövelő szabályozási technológia minden egyes turbina esetében 3%-kal növeli az energiatermelési kapacitást” – mondta a CSSC Haizhuang, hozzátéve, hogy minden egység évente 74 000 MWh villamos energiát termel, ami 40 000 háztartás ellátására elegendő.

A H260-18.0 nagyobb teljesítménye 13%-kal csökkenti az 1 GW termeléséhez szükséges egységek számát a 16 MW-os modell telepítéséhez képest, 63 helyett csak 55 turbina szükséges, ami 1 millió jen (150 000 dollár) megtakarítást jelent az építési költségekből. A vállalat azt tervezi, hogy 2023 májusában telepíti a turbina első prototípusát.

Kiemelt kép forrása: CSSC Haizhuang

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.