Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

A februári szankciók nagyobb hatással lehetnek az olajpiacokra, mint az árplafon

S.Rita | 2023.01.12. 03:00

Az olajpiacok és Moszkva visszafogott reakciója az orosz nyersolajra vonatkozó uniós árkorlátozásra nem biztos, hogy pontos képet ad arról, hogy a február 5-én életbe lépő, finomított termékekre vonatkozó tilalom miként alakul. Moszkva megtiltotta a G7-ek árplafonjának megfelelő olaj értékesítését, míg egy magas rangú tisztviselő szerint Oroszország 2023-ban csökkentheti a kitermelést. Az olajpiacok azonban egyelőre nyugodtan fogadják ezeket a fejleményeket.

 

A javasolt napi 500 000 hordóról 700 000 hordó/nappal történő csökkentés nem megelőző jellegű. Oroszország inkább kiváró megközelítést alkalmaz, hogy felmérje a nyersolaj iránti keresletet 2023-ban. Az Energy Intelligence olajpiaci mérlegei azt mutatják, hogy az év első felében nagy, 1 millió hordó/db olajtöbblet fog kialakulni, ami potenciálisan csorbíthatja az orosz hordók iránti keresletet. Oroszország végül a vételi érdeklődés hiányát szándékos termeléscsökkentésnek álcázhatja.

Az ország továbbra is érzékeny a kínai kereslet változására, ami aláhúzza a globális nyersolajvásárlás alacsonyabb ütemét. A kelet-szibériai-csendes-óceáni (Espo) keverékből származó, nehéz helyzetben lévő rakományok nehezen jutnak el Kínába, még jelentős árengedményekkel is.

Egy megtorló orosz csökkentés valószínűtlen, mivel az Moszkva számára bevételkiesést jelentene, mivel az orosz adóbevételek jóval nagyobb részét teszi ki az olaj, mint a gáz.

Valószínű, hogy Oroszország sem fogja sarokba szorítani az Opec-et azzal, hogy egyoldalú csökkentés mellett dönt. Ha mégis így tenne, Moszkva szinte biztosan nem akarná, hogy az Öböl menti termelők kompenzálják a csökkentést. Bármilyen ellentétes döntés veszélyeztetné az Opec+ csoportot.

Egy megtorló orosz csökkentés valószínűtlen, mivel az Moszkva számára bevételkiesést jelentene, mivel az orosz adóbevételek jóval nagyobb részét teszi ki az olaj, mint a gáz. (Fotó: Canva)

 

Oroszország még kihasználja a lehetőségeit

Az orosz nyersolaj viszonylag csekély részesedésével szemben az európai importban Oroszország jelentős szerepet játszik az európai dízelpiacokon. Az ukrajnai háború kitörése óta Európa nem sokat tett azért, hogy csökkentse függőségét az orosz gázolajtól, amely a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) legfrissebb adatai szerint 2022 első kilenc hónapjában még mindig az európai import 43%-át tette ki. Ez a 2021-es 52%-os arányhoz képest csökkenést jelent.

Az a tény, hogy a középpárlatok a finomított termékek iránti globális kereslet 34%-át teszik ki, felnagyíthatja az uniós tilalom hatását. A repülőgép-üzemanyag jellemzően a világ üzemanyag-fogyasztásának 10%-át teszi ki, de ez az arány tavaly mindössze 6%-ra csökkent a világjárványnak a légi közlekedésre gyakorolt elhúzódó hatása miatt – derül ki az Energy Intelligence adataiból.

Oroszország még mindig annyi ULSD-t (ultraalacsony kéntartalmú gázolajat) pumpál Európába, amennyit csak tud a február 5-i határidő előtt.

Az Oroszországból a balti és fekete-tengeri kikötőkön keresztül érkező decemberi mennyiséget jelenleg 3,5 millió tonnára (842 258 b/d) becsülik, bár ez magában foglal egy kis fehérorosz terméket is, amelyet Primorszkban szállítottak. A teljes gázolajimport rekordot jelentő 7,5 millió tonna (1,8 millió b/d).

Az Oroszországból érkező mennyiségek 2020 márciusa óta a legmagasabb szintet érték el. Mindazonáltal az Energy Intelligence rakományrakományokra vonatkozó adatai azt mutatják, hogy Oroszország részesedése az importból kétharmadról alig kevesebb mint felére csökkent, mivel a rivális amerikai, közel-keleti-öböl menti és ázsiai dízelgyártók egyre nagyobb teret hódítanak.

Oroszország még mindig annyi ULSD-t (ultraalacsony kéntartalmú gázolajat) pumpál Európába, amennyit csak tud a február 5-i határidő előtt. (Fotó: Canva)

 

Kuvait most hozott be először téli ULSD-t Európába. A Kuwait National Petroleum Co. december 25-i közleményében közölte, hogy 66 000 tonnás ULSD-szállítmányt szállított.

Európa az amerikai és a Szueztől keletre fekvő finomítókra támaszkodik, hogy az orosz szállítások közelgő kiesése miatt keletkező vákuumot pótolják. A mennyiségek növekedtek, de a hosszabb gázolaj-ellátási láncok kevésbé bizonyulnak megbízhatónak, és az európai gázolajkészletek még mindig túl alacsonyak ahhoz, hogy megbirkózzanak a nagyobb zavarokkal. Január elején a hideg időjárás és a téli viharok miatt az USA-ban akár 1 millió b/d finomítókapacitást is le kellett zárni.

Az IEA legfrissebb adatai szerint, amelyek nem a tartályhajók mozgása, hanem a vámadatok alapján készültek, az Európába irányuló orosz gázolajeladások a szeptember végéig tartó évben – a legutóbbi emelkedés előtt – 17%-kal, 524 000 b/d-re csökkentek. A teljes gázolajimport átlagosan 1,2 millió b/d volt, ami 30%-kal alacsonyabb a jelenlegi szintnél.

Az év első kilenc hónapjában – amikor Kína még hiányzott – Szaúd-Arábia 149 000 b/d, India 94 000 b/d, az Egyesült Arab Emírségek 77 000 b/d, az USA 58 000 b/d és Szingapúr 39 000 b/d mennyiséget szállított.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

 

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.