Vállalatok

Visszagázosító kapacitást köt le a MET az új német úszó LNG-terminálon, amit Olaf Scholz ad át

Takács Csongor | 2023.01.13. 11:54

Hosszútávú kapacitást kötött le a MET Csoport a Deutsche Ostsee úszó LNG-terminálon a németországi Lubminban. A Balti-tenger partján lévő, Deutsche ReGas úszó-tároló-visszagázosító (FSRU) terminálját szombaton avatják fel hivatalosan Olaf Scholz német kancellár és Robert Habeck alkancellár, gazdasági miniszter jelenlétében – áll a vállalat közleményében.

 

A MET portfóliójában mindig is fontos kereskedési pont volt Németország, ahol az elmúlt években 3,4 terawattórás (TWh) földgáztárolót vásárolt, helyi leányvállalatot alapított, és egyre növekvő mennyiségben lát el energiával önkormányzati szolgáltatókat, ipari és kereskedelmi ügyfeleket, illetve immár lakossági fogyasztókat is. A Deutsche Ostsee terminálon keresztül történő cseppfolyósított földgázimport (LNG) lehetősége jelentős mértékben kiegészíti a MET valamennyi ügyfélnek nyújtott szolgáltatásait, és növeli a térség ellátásbiztonságát.

Forrás: Deutsche ReGas

A MET Csoport jelenleg 13 országban szállít földgázt és villamosenergiát Európa-szerte különböző fogyasztói csoportoknak, az ipari nagyfogyasztóktól a lakossági fogyasztókig. A földgázbeszerzés részeként a MET mind aktívabb szerepet játszik az LNG-piacon.

A MET csak 2022-ben több mint 30 TWh LNG-szállítmányt importált Horvátországba, Görögországba, Spanyolországba, Belgiumba és az Egyesült Királyságba. A német visszagázosító kapacitással a vállalat Európa egyik legsokoldalúbb LNG-importőrévé válik, kapacitásokkal négy országban és spot szállítmányokkal további terminálokon.

Vargha György Domokos, a MET International vezérigazgatója elmondta: „A németországi LNG-kapacitás lekötése rendkívül fontos pillér vállalatunk integrált piaci stratégiájában, amellyel most egyfajta hidat képezünk a különféle térségekbe irányuló és a régiók közötti fizikai földgázimport, a trading és sales szakértelmünk, valamint az energetikai eszközeink hatékony működtetése között. ”

Jörg Selbach-Röntgen vezérigazgató (MET Germany)

Jörg Selbach-Röntgen, a MET Germany vezérigazgatója hozzátette: „2022 eleje óta intenzív tárgyalásokat folytattunk döntéshozókkal és ügyfelekkel egyaránt, és hangsúlyoztuk, hogy a MET Csoport tovább szeretné növelni Németország földgázellátásának biztosítása iránti elkötelezettségét. Annak érdekében, hogy a nagy önkormányzati szolgáltatókkal és iparvállalatokkal kötött előzetes megállapodásokban vállalt gázmennyiségeket megbízhatóan és időben le tudjuk szállítani, kapacitást kötöttünk le a lubmini úszó terminálon. Ez jelentősen megerősíti pozíciónkat a német piacon.”

  Takács Csongor
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.