Mobilitás

Szuperzöld elektromos és hibrid dömping: 2023-as autóújdonságok – II. rész

Benedek Attila | 2023.01.14. 02:00

Az idei esztendő autós szempontból szuperzöld lesz. Gyakorlatilag nem lesz olyan modell, amelyben ne lenne valamilyen szintű elektromos hajtás.

 

Ebben a cikkben találja a 2023-as hibrid és az itthon kapható kínai márkák főbb újdonságait.

A friss modelleket szemléző áttekintésünkben, az első helyre került a végre gyártásba kerülő Tesla Cybertruck. A 2017-ben bemutatott elektromos kisteherautó a méreteinél és a kialakításánál fogva, szinte biztosan nem kerülhet felénk hivatalosan forgalomba. A tengerentúlon viszont óriási sláger lesz, annak ellenére, hogy a Ford és a Chevy egy ideje már árulja az elektromos kisteherautóit.

 

A kék ovál

Maradva az Egyesült Államoknál, a Ford okosan játszik az amerikai kínálatával. Európában leginkább német autóként tekintenek a márkára, de a Mustang világszintű forgalmazásával elkezdett amerikaibb, azaz egyedibb arculata lenni az európai kínálatnak.

2023-ban az új Mustang lesz a fő sláger, de érkezik a Jeep Wrangler- és Land Rover Defender-konkurens Bronco is.

Idén érkezik a Jeep Wrangler- és Land Rover Defender-konkurens Bronco. (Fotó: Ford)

Az amerikai prémium gyártmányok európai királya, a tisztán elektromos F150 Lightning lesz. Ez a típus, vészhelyzeti áramforrásként is használható.

Igazi túlélő lesz az F150 Lightning. (Fotó: Ford)

Ami visszavisz a realitások talajára, az első VW-alapokat használó elektromos Ford szabadidő-autó. Ezt leleplezik le idén, a forgalmazása valószínűleg csak 2024-ben indul.

 

A prémium szegmens

Az üzleti limuzinok piacán a gigászok harca várható. Ugyanis idén kerül piacra az új Mercedes E-osztály és a BMW 5-ös széria. A két ádáz „ellenség” fejlett önvezető rendszerrel és hi-tech megoldásokkal fogja vonzani a vásárlókat. Ami biztos, hogy minden változatban lesz kisebb-nagyobb mértékű elektromos rásegítés. A BMW-nél piacra kerül az i5, amely tisztán elektromos hajtású. Ez az i7 megjelenése után, nem meglepő.

 

VW Passat-utód

A VW a nemrég zárult Las Vegas-i elektronikai szakkiállításon (CES) mutatta be, az idén érkező Passat-utódot. Ez a típus korábban már tanulmányként látható volt, valószínűleg ID.7 néven kerül forgalomba. Ez egy öt méter körüli, nagyon kis légellenállású elektromos utazó autó kombi és limuzin formában, 77 kWh-ás akkumulátorral.

Az ID.7 méltó utódja lehet a Passatnak. (Fotó: Volkswagen)

Ha már a nagy hatótávolság és az utazó autó kifejezés említésre került, akkor ehhez nemcsak a Passat utód, hanem a Hyundai Ioniq 6 is kapcsolható. Ez egy 610 kilométeres hatótávú, gyorsan tölthető járművet jelent 53 és 77 kWh-ás akkucsomagokkal. Hátsó és négykerék-hajtással.

A Kia közben gőzerővel fejleszti az EV9-et, amely hatalmas elektromos szabadidő-autó, hét üléssel és valós terepjáró képességekkel. Ez szintén izgalmas modellnek ígérkezik.

 

A svéd

A Volvónak 2023-ban megérkezik a csúcsmodellje, amely az XC90-et váltja. Az EX90 a márka történetének legbiztonságosabb típusa, aki mindenkinek óvja az életét, a svéd óriás 408 vagy 571 lóerős verzióban rendelhető.

A 111 kWh-ás akkucsomag és az extrém magas szintű biztonság miatt, a testes SUV tömege 2,8 tonna

Az EX90 a Volvo történetének legbiztonságosabb típusa. (Fotó: Volvo)

A Geely-nél készül az új Smart, amely #1-es néven kerül a szalonokba. Természetesen elektromos verzióban és szabadidő-autós külsővel. A sort a legolcsóbb hibriddel zárjuk, amelyet a Dacia kínál. A Jogger kapta meg a Renault Clióban használt, 140 lóerős zöld hajtásláncot.

 

Kiemelt kép forrása: Tesla

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.