Fenntarthatóság

Az ózonréteg évtizedeken belül helyreállhat az ENSZ szerint

S.Rita | 2023.01.15. 01:00

Az ENSZ legújabb elemzése alapján a Föld ózonrétege akár négy évtizeden belül teljesen helyreállhat.

 

Az emberi szennyezés és a vegyi anyagok kibocsátása miatt régóta tudjuk, hogy lyuk keletkezett az ózonrétegen a Déli-sarkvidék felett, ami évről évre nő. Az ózon védi meg a bolygót a Nap káros sugárzásaitól, ezért kulcsfontosságú létezésünkhöz – írja az Euronews.

1987-ben 197 ország írta alá az ENSZ Montréali Jegyzőkönyvét, amivel gátat akartak szabni a légkörbe kerülő károsanyag-kibocsátásnak az ózonréteg védelméért. Ezt követően hajápolókból, ipari tisztítószerekből és hűtőszekrényekből is kivonták globálisan azt a káros vegyi anyagot, amely hozzájárult az éghajlatváltozáshoz és az UV-sugárzásnak való kitettséghez.

Amennyiben a jelenlegi szabályozás érvényben marad, az ózonréteg várhatóan évtizedeken belül visszaáll az 1980-as állapotába, amikor még nem keletkezett ózonlyuk.

Az ENSZ által támogatott szakértői csoport szerint a Déli-sarkvidéken 2066 körül, az Északi-sarkvidéken 2045-re, a világ többi részén pedig 2040-re áll helyre az ózonréteg. Ezt bizonyítja az is, hogy az antarktiszi ózonlyuk 2000 óta folyamatosan javul.

 

„Az ózonlyuk elleni fellépés példaértékű lehet az éghajlatváltozás elleni fellépés számára. Az ózonromboló vegyi anyagok fokozatos kivonásában elért sikerünk megmutatja, hogy mit lehet és mit kell tenni – sürgősen – a fosszilis tüzelőanyagokról való átállás, az üvegházhatású gázok csökkentése és a hőmérséklet-emelkedés korlátozása érdekében” – mondta a Meteorológiai Világszervezet (WMO) főtitkára, Petteri Taalas professzor.

Az ENSZ jelentése szerint a Montréali Jegyzőkönyv segítségével az ózonra káros vegyi anyagok 99 százalékát sikeresen kivonták a forgalomból világszerte. Ilyen volt például a fluorozott szénhidrogének (HFC), az ipari vegyi anyagok egy csoportja, amelyet a betiltott halogénezett szénhidrogének (CFC) helyettesítésére használtak. Bár a HFC-k nem sértik közvetlenül az ózonréteget, azonban hatnak a globális felmelegedésre.

„Fantasztikus hír, hogy az ózonréteg helyreállítása jó úton halad. Nem lehet eléggé hangsúlyozni a Montréali Jegyzőkönyv éghajlatváltozás mérséklésére gyakorolt hatását” – nyilatkozta Meg Seki, az ENSZ Környezetvédelmi Programjának ügyvezető titkára.

Az ózonrétegről készült tanulmányt széles körű kutatás előzte meg, amit olyan nemzetközi szakértői csoportok állítottak össze, mint a Meteorológiai Világszervezet (WMO), az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP), a Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) és a NASA.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.