Vállalatok

Jóváhagyta a MEKH, hogy a Mol részesedést vásárolhasson az Alteo-ban

Csongor Takács | 2023.01.15. 01:01

A Mol a Főnix Magántőkealappal és a Riverland Magántőkealappal ugrott fejest az Alteo-ba. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal most a Mol nyilvános vételi szándékát hagyta jóvá – áll az Alteo közleményében.

Az ügylet még tavaly kezdődött, amikor a MOL-csoport, a Diófa Alapkezelő és az Indotek Csoport, mint összehangoltan eljáró felek adásvételi szerződést kötöttek a Wallis Asset Management Zrt.-vel, és szereztek közel kétharmados részesedést az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt.-ben, azon egyenlő arányban osztozva. A fennmaradó részesedés megszerzésére a felek nyilvános vételi ajánlatot tettek. A mostani 2023.január 13-i bejelentés szerint a Mol megkapta a jóváhagyást az Alteo valamennyi törzsrészvényre tett (részvényenként 3040 forintos) nyilvános vételi ajánlatára.

Kapós lett a megújulóenergia-termelés területén megerősödött Alteo

A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett Alteo 2008-as alapítása óta dinamikusan növekvő vállalat ma már összesen 26 erőművet tulajdonol, illetve üzemeltet; a többi között szélerőművel, vízerőművel, naperőművel, valamint több, megújuló gázzal, illetve biogázzal üzemelő erőművel is rendelkezik. Emellett jelen van az ipari energiahatékonysági szolgáltatások, az energiakereskedelem, az e-mobilitás, a hulladékgazdálkodás és a körforgásos gazdaság területén is.

Ha egy vállalkozásról el lehet mondani, hogy sikeres volt, az az Alteo. Világos stratégia mentén építette fel ifj.Chikán Attila a céget az elmúlt 10 évben, alapvetően megújuló energiára koncentrálva. Piaci elemzők szerint a részvény értéke a fundamentumok alapján inkább a 4000 forint körülre tehető.

A Mol korábban jelezte, hogy a felvásárlás lehetővé tenné az olajipari cégcsoport számára, hogy növelje jelenlétét a zöldenergia-termelésben és -kereskedelemben, összhangban a vállalat 2030-as stratégiájával.

A Jellinek Dáviddal és Tiborcz Istvánnal közös konzorciumban a MOL a MOL Res Investment Zrt.vel vesz részt.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalt a nemrég kinevezett dr.Juhász Edit vezeti.

fotó: alteo.hu

  Csongor Takács
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.