Fenntarthatóság

A gáztűzhely akár olyan káros lehet egészségünkre, mint a passzív dohányzás

Devenyi Dalma | 2023.01.16. 01:00

Egy új tanulmány szerint a gáztűzhelyek túllépik a légszennyezési határértéket a háztartásokban, ami főként a gyerekeknél növeli az egészségügyi problémák kockázatát.

 

Az Európai Közegészségügyi Szövetség (EPHA) szerint a szellőztetés nélküli gáztűzhely használat hatására a beltéri nitrogén-dioxid (NO2) szintje túllépi az uniós norma szerinti légszennyezési határértéket – írja az Euronews.

A gáztűzhelyek szén-monoxidot, ultrafinom részecskéket és más szennyező anyagokat juttatnak a levegőbe, amik súlyos károkat okozhatnak az egészségünkben, különösen a gyerekeknél és a tüdőbetegeknél. A jelentés szerint az Európai Unióban az elmúlt évben több mint 700 ezer gyerekkori asztmás esetet hoztak összefüggésbe az otthoni gázfőzéssel. Eszerint az ilyen megbetegedések 7 százalékát a gáztűzhely okozza az Unióban.

„Az emberek idejük nagy részét zárt térben töltik. Emiatt a beltéri levegő minősége nagy hatással lehet egészségünkre és jólétünkre. Sajnos kevesen vannak tisztában a gáztűzhelyek káros kockázataival és azzal, hogy egy vacsora elkészítése ugyanannyi szennyezőanyagnak teheti ki az egészségünket, mint a passzív dohányzás” – mondja Christine Egan, a CLASP energiahatékonysággal foglalkozó civilszervezet igazgatója.

 

100 millió ember használ gáztűzhelyet

Az EU-ban még mindig közel 100 millió ember használ gáztűzhelyet, köztük az olasz, a holland, a román és a magyar háztartások több mint fele. Az egészségügyi szervezetek attól tartanak, hogy az energiaválság ronthat a helyzeten, mivel az emberek a hő- és pénzmegtakarítás miatt kevesebbet szellőztetnek.

„Attól tartunk, hogy a beltéri levegő minősége különösen rossz lehet ezen a télen a gáztűzhelyeket használó otthonokban, mivel az emberek kevesebbet szellőztetnek – az energiaválság idején – a hő és a pénz megtakarítása érdekében” – mondta Dr. Milka Sokolović, az EPHA főigazgatója.

Az Amerikai Orvosi Szövetség nemrég szintén megállapította, hogy a gáztűzhelyek növelik a háztartási légszennyezést, valamint a gyermekkori asztma kockázatát. Továbbá összefüggésbe hozták a gyerekeknél kialakuló figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral (ADHD), valamint a felnőttek idegrendszerére gyakorolt negatív hatásokkal is.

 

A kormányoknak lépniük kellene

A fosszilis tüzelőanyagok elégetése okozta egészségügyi és környezeti károkkal szembesülve, Dr. Sokolović úgy gondolja, hogy a kormányoknak kötelességük olyan támogatási rendszereket létrehozni, amelyek segítik a háztartásokat a gázról a tisztán elektromos főzésre való áttérésben. Az egészségügyi szervezetek szerint, ha a kormányok ezt nem teszik meg, akkor ez a feladat az EU tisztségviselőire hárul.

Egy uniós szerződés értelmében az európai törvényhozóknak a környezetvédelmi irányelvek kialakítása során az emberi egészség védelmére kellene törekedniük. A gáztűzhelyek kivonásával kapcsolatban jövőre várható új jogszabály.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.