Trading

Európa újra fog importálni orosz gázt, jósolta a katari energiaügyi miniszter

S.Rita | 2023.01.16. 01:01

Az európai országok előbb-utóbb újra nagyobb mennyiségben fognak orosz földgázt importálni – állította szombaton Saad Sherida al-Kaabi, Katar energiaügyi minisztere és gázipari vállalatának vezérigazgatója, figyelmeztetve, hogy a piaci ingadozás évekig is eltarthat.

 

Az Európába irányuló orosz gázexport Moszkva ukrajnai inváziója után zuhant, de Saad Sherida al-Kaabi, a QatarEnergy vezetője szerint a jövőben változhat a helyzet.

“Az európaiak ma még azt mondják, hogy semmiképpen sem térünk vissza az orosz gázhoz” – mondta el a katari az Abu Dhabiban megrendezett Globális Energiafórumon. “De mindannyian képesek vagyunk felejteni és megbocsátani. És úgy gondolom, hogy a dolgok idővel megjavulnak… tanulnak majd ebből a helyzetből, és valószínűleg lesz majd diverzifikáció is…

…de az orosz gáz véleményem szerint igenis visszatér majd Európába.”

Az európai piac volt a Gazprom legnagyobb vásárlója egészen addig, amíg Oroszországnak a szomszédos Ukrajna elleni katonai invázióját követő szankciókat nem vezettek be. Azóta drasztikusan csökkentek a szállítások. Az Upstream globális olaj- és gázipari hírforrás múlt hétfőn jelentette, hogy a Gazprom az év eleje óta csökkentette az Európába irányuló exportot két, Ukrajnán és Törökországon átívelő csővezetéken keresztül, az átviteli szolgáltatók adataira hivatkozva.

A Gazprom által az Európai Unióba és Svájcba irányuló gázexport tavaly 55 százalékkal csökkent – közölte a vállalat ebben a hónapban.

A világnak még sokáig szüksége lesz földgázra, és több beruházásra is van szükség ahhoz, hogy a globális energiaátmenet során biztosítani lehessen az ellátás biztonságát és a megfizethető árakat – jelentette ki szombaton Katar és az Egyesült Arab Emírségek energiaügyi minisztere.

Saad al-Kaabi, a katari energiaügyi államminiszter az Atlantic Council globális energiacsúcsán elmondta, hogy az enyhe európai tél miatt csökkentek az árak, de az ingadozások “még egy ideig fennmaradnak”, mivel 2025-ig nem sok gáz érkezik a piacra.

A kérdés az, hogy mi fog történni akkor, amikor Európa jövőre fel akarja tölteni a raktárait” – mondta.

Kaabi később újságíróknak elmondta, hogy Katar, amely a gázkitermelés növelésén dolgozik, korlátozott mennyiséget szállít Európába, amelyet nem terelne el, “de van egy határ, amit megtehetünk”.

Katar a világ egyik legnagyobb cseppfolyósított földgáz (LNG) termelője. Az Egyesült Arab Emírségek az OPEC olajtermelője, amely egyre inkább a gázpiacra összpontosít, mivel Európa igyekszik valahogy pótolni a nyugati szankciók miatt kiesett orosz volument.

forrás: dohanews.co

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.