Elemzés

Az olajárak kéthetes csúcsra emelkedtek a kínai kereslet fellendülésének reményében

Devenyi Dalma | 2023.01.17. 15:44

Az olajárak kedden két hete a legmagasabb szintre emelkedtek, miután Kína gyenge, de a várakozásokat felülmúló éves gazdasági növekedési adatokat közölt, és a remények szerint a COVID-19 politikájának közelmúltbeli változása növelni fogja az üzemanyag-keresletet.

 

A Brent nyersolaj határidős jegyzése 1,14 dollárral, azaz 1,4%-kal 85,60 dollárra emelkedett hordónként. Az amerikai West Texas Intermediate (WTI) nyersolaj 47 centtel, azaz 0,6%-kal 80,33 dolláron állt. Hétfőn nem volt elszámolás a Martin Luther King-napi amerikai munkaszüneti nap miatt – írja a Reuters.

Kína bruttó hazai terméke 3%-kal bővült 2022-ben, ami elmaradt a hivatalosan kitűzött „5,5% körüli” céltól, és 1976 óta a második legrosszabb teljesítményt jelenti. Az adatok azonban még így is felülmúlták az elemzők előrejelzéseit, miután Peking decemberben visszavonta a nulla százalékos konvergenciapolitikát.

 

Recessziós félelmek

A kedden közzétett adatok szerint Kína olajfinomítói termelése 2022-ben 3,4%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, ami 2001 óta az első éves csökkenés, bár a napi decemberi olajforgalom 2022 második legmagasabb szintjére emelkedett.

„Az ország nyersolajimportja 4%-kal nőtt decemberben, és a közlekedési üzemanyag iránti kereslet jelentős fellendülése várható, amikor vasárnap kezdődik a holdújév” – mondta Varga Tamás, a PVM elemzője.

Hozzátette, hogy a OPEC és a Nemzetközi Energiaügynökség szerdai jelentései hatással lesznek az olajkereslet erejére, miközben recessziós félelmek merülnek fel. A davosi Világgazdasági Fórumon közzétett felmérés szerint a megkérdezett magán- és közszektorbeli közgazdászok kétharmada globális recesszióra számít idén, és mintegy 18%-uk „rendkívül valószínűnek” tartja azt.

A PwC által a vállalatvezetők véleményéről készített felmérés a legborúlátóbb volt a kutatások egy évtizeddel ezelőtti elindítása óta. A dollár hét hónapos mélypontról való enyhe erősödése szintén nyomást gyakorolt az olajárakra, ami a dollárban jegyzett olajat drágábbá tette a más valutával rendelkező vásárlók számára.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.