Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Fennáll a veszélye, hogy az olajárak a jövő év második felében emelkedni fognak, ha megindul a fejlett gazdaságok és Kína gazdasági növekedése

S.Rita | 2023.01.17. 01:34

Világviszonylatban a nyugati szankciók és a G-7 orosz olajra vonatkozó árplafonja lesz a legfontosabb kérdés az olaj- és gázipar számára 2023-ban – válaszolta a RANE kockázatelemző cég elemzője arra a kérdésre, hogy mi lesz az idei év fő témája az olaj- és gáziparban.

 

Bár az olajárak nem emelkedtek jelentősen az orosz nyersolaj G7-ek árplafonjának 2022 decemberi bevezetése óta, fennáll annak a veszélye, hogy az olajárak a jövő év második felében emelkedni fognak, ha a fejlett gazdaságok és Kína gazdasági növekedése bekövetkezik”

Az elemző arra figyelmeztet, hogy az áremelkedés ugyan ösztönzőleg hat majd a beruházások bővítésére, ugyanakkor a fúrási és befejezési tevékenységek felgyorsítása súlyosbíthatja majd az olajtársaságok tartós munkaerő-, felszerelés- és kellékhiányát.

Amikor ugyanezt a kérdést tették fel, Micah Smith, a McKinsey & Company vezető partnere és globális olaj- és gázipari gyakorlatvezetője azt mondta a Rigzone-nak, hogy 2023-ban az olaj- és gázipart meghatározó szó az „és”.

„Mivel az iparág folyamatosan alkalmazkodik az új kihívásokkal teli valósághoz, elengedhetetlen lesz a tiszta ÉS megfizethető, valamint a bőséges és biztonságos energia egyensúlyának elérése” – mondta Smith.

A szakember hozzátette, hogy ezt a kihívást tovább súlyosbítják az esetleges recessziós ellenszelek, a folyamatos geopolitikai feszültségek és a magasabb kamatlábak, amelyek hátráltatják a szükséges nagyberuházásokat.

Mindazonáltal a világ továbbra is felzárkózóban van a szénhidrogénekbe való kétéves (Covid alatti és azt követő) globális alulbefektetéshez képest, annak ellenére, hogy a kereslet növekedése már visszatért a pandémia előtti szintre, és már azóta növekszik.

forrás: rigzone (fotó: pixabay)

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.