Trading

Ketyeg az óra február 5-ig, az európai kereskedők rohamozva töltik fel a tartályokat orosz gázolajjal

Takács Csongor | 2023.01.17. 01:44

A Vortexa energiaelemző cég szerint az Oroszországból származó európai gázolajimport ebben a hónapban eddig napi 770 000 hordó volt, ami a legmagasabb érték tavaly március óta.

 

Az európai vásárlók igyekeznek minél többet importálni a tilalom előtt, nyilatkozta Rohit Rathod, a Vortexa vezető olajpiaci elemzője.

A február 5-i európai tilalom érvénybe lépése után ugyanis megváltozik minden, a dízeltermék három hét múlva már máshonnan jön, hosszabb úton, kiszámíthatatlan áron és módon, szóval úgy néz ki, kisebb káosz elé nézhetünk.

A tilalom valószínűleg hiányt fog okozni a gázolajellátásban: várhatóan szűkül a kínálat, átalakulnak a globális szállítási útvonalakat és nő az áringadozás.

Európa valószínűleg kínai üzemanyaggal fogja pótolni a kiesett mennyiséget – amelynek egy részét orosz nyersolajból állítják majd elő. Kína az egy évvel ezelőttihez képest közel felével emelte meg a finomított olajtermékek 2023-as exportkvótáinak első tételét – írja a Reuters.

Mark Williams, a Wood Mackenzie kutatási igazgatója szerint a dízel exportja, amely valószínűleg a kvóták nagy részét teszi ki, elérheti a napi 400-600 ezer hordót január-júniusban.

Ma még Oroszország Európa fő dízelszállítója – honnan jön majd ezután?

Az európai finomítók egyszerűen nem termelnek eleget a nagy dízeles flották keresletének kielégítésére.

Tavaly, amikor a kormányok és a vállalatok igyekeztek megszakítani a gazdasági kapcsolatokat Oroszországgal, Európa a középdesztillátumként ismert gázolaj importjának közel felét még akkor is Oroszországtól kapta – derül ki a Refinitiv adataiból.

Az olajokat eredetük és sűrűségük alapján minősítik a világpiacon. A nyersolaj könnyen illó fehér áruk (benzin, petróleum, gázolaj, kenőolajok, parafinok) előállítására alkalmas nagy molekulájú komponenseket, valamint bitument tartalmaz. Általánosan négy frakciót különböztetnek meg, melyből középdesztillátumnak hívják azt a 10-20 szénatomos szénhidrogént, mely a repülőgépek üzemanyagát, a kerozin szolgáltatja, illetve fűtőolajat is nyerhetünk belőle.

Az üzemanyag Oroszországból Északnyugat-Európába történő szállítása azonban általában egy hétig tart, míg a keletről érkező szállítmányok átlagosan 8 hétig tartanak, ami magasabb szállítási költségeket eredményez. A hosszabb utak növelik a dízelszállításra alkalmas hajók iránti keresletet.

Az elmúlt hónapokban a világ legnagyobb, 2 millió hordónyi olaj befogadására alkalmas tartályhajói közül néhányat béreltek ki, hogy gázolajat importáljanak Európába Ázsiából és a Közel-Keletről.

Az Oroszországgal közös határon fekvő Lettország ebben a hónapban importálta első gázolajszállítmányát Kínából, ami a kereskedelmi útvonalak átrendeződésének jele.

Elemzők szerint a hosszabb szállítási útvonalak miatt a finomított termékeket szállító tartályhajók iránti kereslet 2023-ban mintegy 7 %-kal fog növekedni 2022 harmadik negyedévéhez képest.

fotó: pixabay

  Takács Csongor
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.