Mobilitás

Ez a két új fenntartható repülőgép-üzemanyag lehet a repülés jövője

Devenyi Dalma | 2023.01.19. 02:00

Miközben folytatódik a verseny a kerozint felváltó, tartósan fenntartható repülőgép-üzemanyag kifejlesztéséért, két új fejlemény rávilágít arra, milyen gyorsan fejlődik a technológia.

 

Az Enviva nevű vállalat, amelyet a világ legnagyobb biomassza-termelőjeként emlegetnek, biomasszaüzemekbe fektetett be az Egyesült Államok délkeleti részén. Ezek az üzemek fapelletet állítanak elő fákból és az erdőgazdálkodás melléktermékeiből, például fák tetejéből, ágakból és egyéb hulladékokból. A fapelletet aztán tüzelőanyagként használják fel – írja az EcoWatch.

Jelenleg az Európai Uniónak a fosszilis tüzelőanyagoktól való elszakadásra vonatkozó kinyilvánított célja miatt ezeket a fapelleteket főként Európába exportálják, ami nagy keresletet teremtett nemcsak a szél- és napenergia, hanem a biomassza iránt is.

Szeptemberben azonban az Enviva bejelentette, hogy partnerséget kötött az Alder Fuelsszel – egy tiszta energiával foglalkozó vállalattal -, amelynek köszönhetően az Enviva 750 000 tonna fából készült biomassza áll majd rendelkezésére, amelyet a vállalat új, „zöld nyersolajat” gyártó létesítményében dolgoznak fel, amely 2024-ben nyitja meg kapuit az Egyesült Államok délkeleti részén. A vállalat adatai szerint ez 37 millió gallon (kb. 140 millió liter) fenntartható repülőgép-üzemanyagnak felel meg, ami körülbelül 2000 ötórás repülésnek felel meg.

 

Hogyan készül?

2016-ban az Alaska Airlines sikeresen repült az első olyan kereskedelmi repülőgéppel, amelyet fából készült biomasszával hajtottak.

A légitársaságok 2022-ben kötelezettséget vállaltak arra, hogy új, éghajlatbarát üzemanyagforrásokat találnak. Itt lép be a fapellet.

Lényegében a fapelletből – azaz fahulladékból és ágakból – eltávolítják a cukrot, és a maradék termékhez élesztőt adnak. A kémiának köszönhetően ez a fából készült termék izobutanollá alakul, és megszületik egy olyan bioüzemanyag, amely képes meghajtani egy repülőgépet.

 

A fapellet is tévút?

A fapelletiparnak azonban megvannak a maga ellenzői is. Az észak-karolinai Dogwood Alliance harcol a fapelletgyártó létesítmények ellen, és nemrégiben ünnepelte egy vállalat döntését, hogy visszalép egy pelletgyár létrehozásától az észak-karolinai Lumbertonban. A civilszervezet azt állítja, hogy a pelletgyártáshoz kitermelt famennyiség – és a szén-dioxidot megkötő erdő elvesztése – ellensúlyozza azt a nyereséget, amelyet a repülési ipar a fenntartható repülőgép-üzemanyagok használatából nyer.

Vannak olyan állítások is, amelyek szerint a biomassza elégetése ugyanolyan szennyező, mint a fosszilis tüzelőanyagoké.

Az NPR 2021-ben készített egy riportot, amelyben ellátogattak Northampton megyébe (Pennsylvania), ahol az Enviva üzeme található, és olyan lakosokat találtak, akiket aggaszt a por és a zaj, amely ezekből az üzemekből érkezik. Egy Andy Wood nevű észak-karolinai természetvédő pedig azt mondta az NPR-nek, hogy „A szén-dioxid-kibocsátás óriási, ezért ez nem működik megújuló energiaforrásként. Ez egy mesterkélt és kitalált állítás”.

 

Az elektromos repülés még nem áll készen

A másik lehetséges innováció a légi közlekedésben az elektromos repülőgépek megjelenése. Jelenlegi állapotukban az elektromos repülőgépek az akkumulátorok súlya miatt csak rövid távolságokra és kisszámú utas szállítására képesek. A svéd Heart Aerospace által gyártott ES-30-as repülőgép akár 125 mérföldet is képes tisztán elektromos meghajtással repülni, egy elektromos-hibrid modellel pedig ennek a dupláját. Kanada fő légitársasága, az Air Canada 30 ilyen gépet vásárolt regionális járatokra.

Az elektromos repülőgépek azonban még mindig a fejlesztés korai szakaszában vannak. A Michigani Egyetemen Gökçin Çinar kutató 50 000 dollárt kapott arra, hogy továbbfejlessze az elektromos repülőgépeket, megvizsgálva a hajótest és a szárnyak kialakítását, és hogy megpróbálja megtalálni a módját annak, hogyan lehetne csökkenteni az akkumulátorok súlyát.

„Azt akarjuk, hogy rendszereink, repülőgépeink a lehető legkönnyebbek legyenek, de mivel az akkumulátorok olyan nehezek, ez komoly kihívást jelent számunkra” – mondta Çinar a Michigani Állami Egyetem által közzétett cikkben.

 

A kukorica és egyéb növények egy másik lehetőséget nyithatnak a fenntartható repülőgép-üzemanyagok számára. A Virgin Atlantic nemrég bejelentette, hogy 10 millió gallon (kb. 38 millió liter) ipari kukoricából készült üzemanyagot vásárolna. Egy évvel ezelőtt pedig a United Airlines repülte az első olyan kereskedelmi járatot, amelynek egyik hajtóművét kukoricából és más növényekből készült fenntartható repülőgép-üzemanyaggal töltötték fel. De mint sok új zöld technológiánál, itt is az idő fogja megmutatni, hogy mennyire tiszta az iparág…

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.