Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Oroszország elveszíti az energiaharcot a Nemzetközi Energiaügynökség vezetője szerint

S.Rita | 2023.01.20. 02:00

Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) ügyvezető igazgatója szerint Oroszország elveszíti a Nyugattal vívott energiaháborút, mivel Kína és India nyersolajvásárlásai valószínűleg nem fogják ellensúlyozni az Európába irányuló szállítások csökkenését.

 

„Európa komoly gazdasági problémákkal küzd, de Oroszország számára Európa nagyon-nagyon fontos ügyfél volt” – mondta Birol a CNBC-nek a svájci Davosban megrendezett Világgazdasági Fórumon.

 

17%-os csökkenés

Az Energiaügyi és Levegőtisztasági Kutatóközpont január 11-én megjelent független elemzése kimutatta, hogy az orosz fosszilis tüzelőanyag-exportból származó bevételek decemberben összeomlottak, ami jelentősen akadályozza Vlagyimir Putyin elnök törekvéseit az ukrajnai háború finanszírozására.

A jelentés szerint az orosz nyersolaj tengeri behozatalára vonatkozó európai uniós tilalom és a G7-ek által meghatározott árplafon első hónapja napi 160 millió euró (173,4 millió dollár) becsült költséget jelentett Moszkvának.

Az elemzés készítői szerint a nyugati intézkedések nagyrészt felelősek azért, hogy Oroszország fosszilis tüzelőanyagok exportjából származó bevételei 17%-kal csökkentek 2022 utolsó hónapjában. Az orosz pénzügyminisztérium szóvivője nem válaszolt, amikor megkérték, hogy kommentálja a riport állításait.

 

Nehéz lesz Európát helyettesíteni

Birol „a világ első számú energiaexportőrének” nevezte Oroszországot Moszkva tavaly február 24-i teljes körű ukrajnai inváziója előtt. Szerinte az orosz gázexport mintegy 75%-a és az olajexport 55%-a Európába irányult, mielőtt az EU igyekezett volna függetleníteni magát a moszkvai fosszilis tüzelőanyagokról.

„Rendkívül nehéz lesz találni olyan gáz- és olajvásárlót, aki könnyen helyettesíthetné Európát. Tudom, hogy van néhány ázsiai ország, például Kína és India, amelyek profitálnak ebből a helyzetből, és sok orosz olajat vásárolnak, de nagyon óvatosan fogalmaznék azzal kapcsolatban, hogy ezeknek az országoknak az importja mind mennyiségben, mind bevétel szempontjából összevethető lesz azzal, amit Európa csinált” – mondta.

„Oroszországnak komoly nehézségekkel kell szembenéznie mind az olaj-, mind a gázexport terén, és véleményem szerint, ha a következő néhány negyedévet és évet nézzük, Oroszország el fogja veszíteni az energiacsatát” – tette hozzá Birol.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.