Fenntarthatóság

Váratlan megoldással álltak elő a mikroműanyag-szennyezés megfékezésére

Devenyi Dalma | 2023.01.21. 01:00

Egy új kutatás során találtak egy hatékony, olcsó és fenntartható módszert a mikroműanyagok eltávolítására a szennyezett vizeinkből.

 

A mágneseket rengeteg módon használjuk a mindennapokban akár az iránytűben, a röntgen készülékekben, a számítógépekben, sőt a hűtőszekrény ajtaját is ez tartja zárva. Most azonban az ausztráliai Royal Melbourne Institute of Technology felfedezett egy új alkalmazási területet a mágnesek számára: segítségükkel a szennyezett vízből eltávolították a mikroműanyagokat – írja a Treehugger.

 

Miért káros a mikroműanyag?

A mikroműanyagok lebomlása akár 450 évig is eltarthat, nem kimutathatóak és eltávolíthatóak a hagyományos víztisztító rendszereken keresztül, aminek következtében évente több millió tonna kerül a tengerbe. Ez nemcsak a vízi élővilágra káros, hanem az emberi egészségre is jelentős negatív hatással van. A legkisebb mikroműanyagok még a sejtmembránon is képesek áthatolni, így bejuthatnak a véráramba, ezáltal összefüggésbe hozhatók sejtpusztulással, gyulladással és anyagcserezavarokkal is. A világ óceánjaiban napjainkban akár 125 billió mikroműanyag-részecske is lehet, ezért igencsak van okunk az aggodalomra.

„A tengeri környezetben azt láttuk, hogy a mikroműanyagok megzavarhatják a reprodukciós rendszereket, gátolhatják a növekedést, csökkenthetik az étvágyat, valamint szöveti gyulladást és májkárosodást okozhatnak” – mondta Leigh Shemitz, a Yale Egyetem környezet-egészségügyi szakértője.

Egy ember átlagosan 100 ezer mikroműanyag-részecskét juttat a szervezetébe évente, ez a szám pedig egyre nőni fog majd, ahogyan a káros hatások is.

 

A „csodamágnes” működése és alkalmazása

A jelenleg alkalmazott mikroműanyag eltávolítására szolgáló rendszereknek napok kellenek, hogy megtisztítsák a szennyezett vizet. Ezzel ellentétben az új találmánynak mindössze pár óra elég ugyanahhoz az eredményhez. A titok egy por állagú adszorbens. A tanulmány készítői megfigyelték, hogyha a port a mikroműanyaggal szennyezett vízhez hozzáadják, még az apró műanyagdarabokat is közel 100 százalékos sikerrel szedi össze.

És mivel az adszorbens vasat tartalmazó nanoanyagokból készül, mágnesek segítségével könnyen eltávolítható a vízből – a szennyező anyagokkal együtt.

Ezután a port és a mikroműanyagot szét kell választani. Nicky Eshtiaghi professzor és vezető kutató szerint ehhez mindössze etanolra van szükség, amelynek segítségével számos alkalommal újrahasznosítható lesz a por. Az egész folyamat ráadásul csak néhány órát vesz igénybe, amely jelentős gyorsulást jelent a korábbiakhoz képest.

A kutatók a sikeres laboratóriumi tesztelés után következő célul az iparral való együttműködést tűzték ki, illetve hogy továbbfejlesszék és kereskedelmi forgalomba hozzák találmányukat. Az igazi sikert az jelentené, ha a mikroműanyag-mágnes eljutna a szennyvíztisztító telepekre és széles körben is megvizsgálhatnák alkalmazását.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.