Vállalatok

100 év tradíció a vegyipari disztribúcióban

Szigeti Miklós | 2023.01.23. 01:29

Az mönchengladbachi székhelyű Oqema csoport Európa egyik vezető vegyipari disztribútor cége, forgalma – az immár 13 ezer termékének és a 29 ezer ügyfelének köszönhetően – az idén már eléri az 1,3 milliárd eurót. Az immár 100 éves, 1922-ben alapított cég hosszú évtizedeken át hagyományos, stabil családi vállalkozásként határozta meg magát, mely értékei közé tartozik a megbízhatóság, a folytonosság és a fenntartható növekedés. Ez utóbbi szellemében folyamatosan terjeszkedett, ma már 23 országban rendelkezik leányvállalattal.

 

Magyarországon a Novochem Kft. 2015-től az Oqema csoport tagja. A vegyianyagok, agrokemikáliák műanyagok és ipari szerelvények kereskedelmével foglalkozó, folyamatosan növekedő cég árbevétele 33 milliárd forint, több mint 3 ezer vevővel és 4 ezer termékkel, meghatározó szerepet tölt be a vegyipari disztribúcióban. Laknerfy Tamással, a Novochem vegyi üzletágának igazgatójával beszélgettünk.

Sikeres évet zártak. De most tekintsünk előre. Melyek a legfőbb kihívások, amelyek a vegyipari disztribúciós vállalatok előtt állnak?

Laknerfy Tamás, Novochem, vegyi üzletág igazgatója

Sok minden történt az elmúlt évben, ami megváltoztatja a korábbi üzletmenetet. A vegyipari alapanyagok elérhetőségének volatilitása, az ellátási láncok érzékenysége különös kihívást jelentenek a disztribútor vállalatok számára.

Mire lehet számítani, mik a piaci trendek és milyen válaszok lehetségesek?

Arra számítunk, hogy a 2022-es évet jellemző bizonytalanság megmarad. Ugyanakkor bizakodásra ad okot, hogy annak a növekedési trendnek, amely az utóbbi években a vegyipart jellemezte, szerencsére a vegyipari disztribútor vállalatok is a részesei voltak, illetve jelen pillanatban is a részesei. Valószínűleg ez a növekedési irány a továbbiakban is megmarad, ennek megfelelően ambiciózus terveink vannak a következő öt évre. Nyilván a jelenlegi gazdasági környezet pillanatnyilag elbizonytalanítja a piaci szereplőket és rövidtávon az óvatosságot, valamint az alkalmazkodási képességeket helyezi előtérbe. A bizonytalanság és fejlődés mellett fontosnak tartjuk azt az utat, azokat az értékeket, amelyek az elmúlt száz évben sikeressé tettek bennünket.

És mi az, amiből a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben sem engednek?

Célunk, hogy Európában tovább erősítsük a pozíciónkat és meghatározó, egyes területeken vezető szerepet töltsünk be a vegyipari disztribúcióban. A növekedési stratégia részeként, az organikus fejlődés mellett tovább folytatjuk az akvizíciókat, főként olyan országokban, ahol nem vagyunk jelen.

Általában az is elmondható, hogy a vegyipari disztribúció szerepe egyre erősödik. A gyártó vállalatok egyre inkább a regionális, a piacot jól ismerő, szegmens specialista disztribútorokat keresik”

A specialitások területén a legfontosabb a piaci pozíciók erősítése, a helyi piacok ismerete, a szakértelem a termék és az egyes alkalmazások (élelmiszer, takarmány, gyógyszeripar, kozmetika, háztartás és vegyipar, építőipar, festékipar stb.) területén. Itt kiemelt jelentőségű a disztribútor által hozzáadott szaktudás, illetve az egyéb szolgáltatás (laboratórium, formulázás, egyedi keverékek összeállítása, termékek kiszerelése, csomagolása).

Az úgynevezett alapvegyszerek területén ugyancsak kiemelhető a megfelelő infrastruktúra, eszközök fontossága, szükséges a flexibilitás és a kreativitás.

A piaci trendeknek megfelelően a Novochem is jelentősen növelte a raktári disztribúciós tevékenységét és a speciális szegmensek termékportfólióját. Ugyancsak ezt a területet támogatja a százhalombattai raktárbázison ebben az évben átadott építő- és festékipari alkalmazástechnikai labor.

Manapság nem mehetünk el szó nélkül a digitalizáció mellett. Ez mennyire van már most is jelen az önök iparágában, s mi a fejlődés iránya?

A digitális kollaboráció kétségtelenül nyerő stratégia. A CRM-rendszerek elterjedése jelentős mértékben növekszik az iparágban és aránya mára meghaladja a 50 százalékot. A gyártók jelentős része digitálisan fog együttműködni a disztribútorokkal, elég példaként csak a technikai támogatást, az újrarendeléseket és az automatikus készletfeltöltést említeni. Fontos, hogy növelni tudjuk az üzleti folyamataink hatékonyságát, eredményességét. Ebben segít a Salesforce, a vezető ügyfélkapcsolati, CRM-platform bevezetése és az integrált vállalatirányítási rendszer SAP fejlesztése, kiterjesztése. Ezeknek köszönhetően az üzlet valamennyi területén valós idejű analitikákhoz juthatunk. Márpedig ne feledjük, a versenyképesség nagyban függ a rendelkezésre álló adatok mennyiségétől és minőségétől, valamint az elérhetőségétől.

fotó: Oqema/Novochem

 

TÁMOGATOTT TARTALOM

  Szigeti Miklós
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.