Mobilitás

Ennyi eletromos autót adtak el tavaly Magyarországon: fájóan alacsony az arányuk

Benedek Attila | 2023.01.23. 02:00

Tavaly talán az autógyártás volt az az üzletág, amelynek a legtöbb nehézséggel kellett megküzdenie. Ez észrevehető a hazai eladásokban is.

 

2022-ben a vezérképviseletek és a márkakereskedők sokat vakarhatták a fejüket, hogy megoldják a Covid-19-ből adódó chip- és általánosnak mondható alkatrészhiány okozta nehézségeket. Az autógyártás – a lezárások óta – ebből a helyzetből próbál kievickélni. Erre elkezdődött az orosz-ukrán háború… Ennek az egyik hatása az volt, hogy Ukrajnában a VW csoport autóihoz készülő kábeleknek a gyártása megszakadt. A gyárak költöztetése és az új helyen történő beüzemelése, nem lehetett egyszerű munka.

A fentiekből következik, hogy 2022-ben az autógyártók munkáját, a folyamatos vészhelyzetkezelés jellemezte… Tavaly a gyártásszervezésben, a logisztikában és az anyagbeszerzésben dolgozó munkatársak, sok ősz hajszálat szerezhettek.

Ha ez nem lett volna elég, jött a gáz és minden fajta energia árának az egekbe szökése. Plusz az infláció és az euró árfolyamának a 400 Ft körüli stagnálása… Közben az elektromos autókra történő, erőltetett átállás. Ezek a meglévő vevőket is elbizonytalanították.

A személyautók között listavezető a Suzuki, amely 13 859 autóval nyert. (Fotó: Suzuki)

 

Számok

A hazai autó eladásoknál a Datahouse adatait használják a legtöbben. Ebből az derült ki, hogy 2022-ben 111 524 darab személyautó autó kelt el itthon. Ez 10 417 darabbal, azaz 8,54 százalékkal kevesebb, mint az előző esztendőben. A kishaszongépjárműveket is beleszámítva már 129 176 ezer új autó talált gazdára, ez 11,5 százalékkal kevesebb a 2021-es 144 901 darabnál.

A személyautók között elviekben listavezető a Suzuki, amely 13 859 autóval nyert, ez 21,48 százalékkal kisebb a tavalyi előtti teljesítményüknél.

A második helyen a Toyota található, a japánok 9,8 százalékkal szárnyalták túl a 2021-es számaikat. Náluk is nagyobbat javult a VW, ami 10 311 darabos eladással felért a dobogóra. Ez 46,21 százalékos javulás. A negyediktől a tizedikig a helyezések: Ford, Kia, Skoda, Dacia, Mercedes-Benz, BMW és Opel.

A tízen kívüli szereplők között, a SsangYong számai az említésre méltóak, mert a csak szabadidő-autókat árusító márka 1 979 négykerekűt értékesített. Ez 115,58 százalékkal volt jobb a 2021-es eredményénél, ez a 16. helyhez volt elég.

 

Okok

A jó szereplés a legtöbbször annak volt betudható, hogy a gyár tudott autókat készíteni… Sok múlt azon, hogy a vezérképviseletek miként szervezték meg, vagy inkább alakították át a járművek országba jövetelét.

A VW például a jó előre berendelt ezer fölötti T-Roc szabadidő-autót, amit a más típusra, például Polóra vágyó vevőnek is el lehetett adni. Azonnal.

A Toyota kelet-európai összefogással és a szállítási rendszerének az átalakításával győzte le a nehézségeket. Így vált ezüstérmessé, plusz a sok hibrid típus, ami mára slágerré vált.

A Toyota 9,8 százalékkal szárnyalta túl a 2021-es számait. (Fotó: Toyota)

 

Számok másként

Ismerkedjük meg az átlagautós számára kevésbé ismert két fogalommal. Ez a reexport és a forgalom kivonásoktól megtisztított eladási adatok.

A reexport egy több évtizede létező dolog, aminek alapja az Európai Unióban érvényben lévő, áruk szabad áramlásáról szóló törvény.

Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a forint/euró árfolyamtól, hazai autóáraktól, vezérképviseletek központi akciójójától függően, a hazai kereskedők nyugati kollégáiknak értékesítik az autóik egy részét. Ezért kivonják őket a hazai forgalomból.

Ez egy legális, külföldön több évtizede működő dolog. Ezzel majdnem mindenki jól jár, a kivételek egyik a magyar állam. A hazai kereskedő hozza az elvárt számokat, amiért a vezérképviselettől plusz pénzeket kap. Előny még, hogy lehet jól hangzó sajtóközleményeket kiadni, a remek eladási adatokról.

A hazai piacról úgy is „tűnhetnek el” autók, hogy hazai autókölcsönzők által vásárolt járműveket pár hónap használat után külföldön értékesítik.

 

Tényleges eladások

A forgalom kivonásból megtisztított adat a tényleges hazai eladásokat jelenti. A vezérképviseletek valós adataival tisztában vannak a konkurens forgalmazók. De erről egyfajta megegyezés volt/van érvényben, hogy ezt nem kommunikálják a fogyasztók, illetve a sajtó felé.

Ezek az adatok úgy öt-hat éve kezdtek publikussá válni. A „lavinát”, a Toyota és Lexus eladásait közlő sajtóközlemények indították el. Ahol már szerepeltek a forgalom kivonásból származó valós számok is. Amik az eladást növelő fegyverrel kevésbé játszó Toyotát jobb, azaz a valós pozícióba emelte. Ezért egy ideje a Toyota a hazai piacvezető, nem pedig a „mi autónk”.

 

Reexport

Ez 2022-ben a következőképpen fest: a Magyarországon regisztrált új autóknak a 20,4 százalékát, azaz 20 338 darabot vontak ki hét hónapon belül. Így a személyautók és a személyautók és kishaszonjármű eladásokat is a japán márka vezeti. Akadnak márkák, ahol az éves hazai eladásnak 25-30-40 százaléka is külföldön landolt (pl. Fiat, Ford). Érthető módon, ezek a vezérképviseletek vagy nem reagálnak a reexportot firtató kérdésekre vagy az „Ez a tevékenység már több évtizede megszokott és ismert az autókereskedelemben” típusú sablonválaszt adják.

Az „adatháborúval” megkutyult eladásokban kezdenek feljönni a tisztán elektromos autók és a tölthető hibridek is. A számaik – a körülöttük lévő lelkesedés ellenére – az összeladáshoz képest rosszul festenek: a 111 524 darab személyautóból, 4709 darab volt az elektromos.

 

Kiemelt kép forrása: Suzuki

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.