Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Már másodjára kénytelen csökkenteni az árait a Tesla Kínában

Nagy Nikoletta | 2023.01.24. 02:00

Emellett Japánban, Dél-Koreában és Ausztráliában is hasonlóan jár el, egy darabig stabilan tartotta az árakat Európában és az Egyesült Államokban. A taktika bejött, a kínai eladási adatok megugrottak.

 

A Tesla kevesebb mint három hónapon belül másodszor csökkentette árait Kínában, ami egy szélesebb körű árháborút jelezhet előre: a kereslet ugyanis egyre gyengül a világ legnagyobb autópiacán – írja az Al Jazeera. Elon Musk csökkentette a legkelendőbb Model Y és Model 3 árait Japánban, Dél-Koreában és Ausztráliában is, ami egy, a tervet közvetlenül ismerő személy szerint a sanghaji termelés iránti kereslet növelése érdekében tett erőfeszítés része volt. A sanghaji üzem a Tesla legnagyobb termelési központja.

Az árcsökkenés a Tesla első jelentős lépése azóta, hogy kinevezte az ázsiai piacért felelős ügyvezetőjét, Tom Zhút, akinek az a feladata, hogy felügyelje a globális termelést és szállításokat. Ezek a vállalat közelmúltbeli kihívásainak középpontjába kerültek, mert a cég jócskán elmaradt a 2022-es szállítási céloktól.

Sőt, a Tesla részvényei az elmúlt évben 70 százalékot veszítettek értékükből.

 

Elon Musk előre szólt

A Tesla egészen tavaly év végéig stabilan tudta tartani az árait, sőt, esetekben akár emelni is tudta őket a sok megrendelés miatt. Musk azonban a múlt hónapban azt mondta, hogy a „radikális kamatváltozások” minden új és használt autó megfizethetőségére hatással voltak, és hogy a Tesla csökkentheti az árakat a volumennövekedés fenntartása érdekében.

A Reuters számításai szerint a legutóbbi, valamint az októberi korábbi csökkentés és a kínai vásárlók számára a közelmúltban alkalmazott ösztönzők 13-24 százalékos csökkenést jelentenek a Tesla áraiban szeptembertől. Ez azért is jelentős, mert Kína az Egyesült Államok után a Tesla második legnagyobb piaca.

Szintén a Reuters számolta ki, hogy a Tesla 6 és 13,5 százalék között csökkentette valamennyi Model 3 és Model Y autójának árát Kínában. A Model 3 árát 265 900 jüanról (38 661 dollár) 229 900 jüanra (33 427 USD) szorította le.

A Tesla Kínában gyártott autóinak kiszállítása rekord alacsony volt tavaly decemberben az elmúlt öt hónaphoz képest. A cég tavaly kibővített sanghaji gyára Európába is exportál járműveket.

 

Nem mindenki örül az árcsökkenésnek

Európában a JATO Dynamics kutatócsoport adatai szerint novemberben 93 százalékkal ugrottak meg az eladások, 2022-ben pedig már másodszorra a Model Y volt a legtöbbet eladott autó a gyártótól. A Tesla részesedése az akkumulátoros elektromos járművek európai piacán is megugrott novemberben: 18,9 százalékra az egy évvel korábbi 12,3 százalékhoz képest. A kínai árcsökkentés után egyébként az Európában és az Egyesült Államokban is olcsóbbak lettek a Teslák.

Bár vevői oldalról jól hangzik a kínai árcsökkentés, vannak, akik nem túl boldogok a hír hallatán: egyes kínai Tesla-tulajdonosok, akik az elmúlt hónapokban vették át az autójukat, nyilvánvalóan még az emelkedett áron kapták a járművet, és nem jogosultak a csökkentett árakra. Sokan azt nyilatkozták, hogy tüntetést terveznek a Tesla bemutatótermeiben Sencsenben és Henanban is.

Az árcsökkentéses taktika azonban működik: a Reuters szerint az eladások megugrottak, az átlagos napi eladás a január 9. és január 15. közötti időszakban 76 százalékkal lett magasabb 2022 azonos időszakához képest. A CMBI adatai szerint ebben az időszakban 12 654 járművet értékesítettek. Ez az adat külön érdekes, ha megnézzük, hogy ugyanazon a héten 14,5 százalékos mértékben csökkent a kiskereskedelmi autóeladások száma Kínában, bár az elektromos és hibrid járművek eladása 36,5 százalékkal nőtt.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.