Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Nem sikerült megvédeni a német falut, lignitbánya miatt dózerolják le

Nagy Nikoletta | 2023.01.24. 01:00

Rengeteg kritika éri a német energiapolitikát, az ország az atomerőművek bezárása és az orosz-ukrán háború miatt kénytelen vissza-visszanyúlni a szénalapú energiatermeléshez. A környezetvédők most egy, lignitbánya-bővítés miatt eldózerolandó falut próbáltak megvédeni, sikertelenül.

 

Drámai küzdelem zajlott az elmúlt hetekben a Lützerath nevű kis német falu határában: környezetvédők hosszan tiltakoztak a falu lerombolása ellen, amire azért kerülhet sor, mert bővíteni akarják a közelben található lignitbányát.

Az RWE energetikai vállalat tavaly kapta meg az engedélyt a német államtól arra, hogy kibővítse a bánya területét, a cég szerint az innen kinyert lignitre már a 2023-as télen szüksége lehet az országnak.

Az aktivisták faházakban húzták meg magukat, a BBC híradása szerint nagyjából 300-at sikerült a helyszínről elvezetniük a rendőröknek. Két aktivista tovább kitartott, ők egy földalatti alagútban bújtak el a rendőrök elől. A rendőrség közlése szerint 35 „faépítményt” és csaknem 30 fatorlaszt is eltakarítottak. Az aktivisták azt mondják, 30 ezren tüntettek január 14-én, a rendőrség szerint nagyjából 15 ezren voltak.

 

2030-ra meg kellene szüntetni a szénből nyert energiát

A klímaaktivisták azon az állásponton voltak, hogy a falut és a környékét nem szabad lerombolni, és az alattuk lévő szenet a földben kell hagyni. Szerintük a lignit feltárása és égetése ellentétes a német klímacélokkal: Németország azt vállalta, hogy 2030-ra fokozatosan megszünteti a szénből nyert energiát.

Korábban 2038 volt a céldátum, ezt hozta előre a kormányzat 2030-ra.

Azt is leszögezték, hogy Lützerath lesz az utolsó falu, amelyet a Garzweiler lignitbánya elnyel. A német miniszterek és az RWE szerint a bányából származó lignit biztosítja majd Németország rövid távú energiabiztonságát az orosz-ukrán háború alatt. Az aktivisták szerint ez a szén legszennyezőbb formája, és azt akarják, hogy a kormány azonnal lépjen fel a fosszilis tüzelőanyagokkal kapcsolatban.

A klímatüntetők és a rendőrség között egyébként összecsapások is zajlottak, az attrocitások január 14-én kezdődtek, és végül, ahogy írtuk, az aktivisták kitessékelésével értek véget. Az aktivista csoport egyik orvosa szerint körülbelül 20 tüntető megsérült, őket kórházba szállították.

 

Greta Thunberget is elvezették

Január 17-én a klímaaktivisták Köln egyik forgalmas utcájához ragasztották magukat, és hasonlóan jártak el egy állami kormányzati épületnél Düsseldorfban is. Mások vasúti síneket foglaltak el a Rommerskirchen melletti Neurath erőműnél. A hírek szerint azokat, akik nem voltak hajlandók elmenni, elvitték a rendőrök.

Lützerath-nál tüntetett egyébként Greta Thunberg is, a rendőrök igazoltatás céljából őt is elvezették. A rendőrök azt mondták, hogy tagja volt annak a csoportnak, amely a külszíni bánya széle felé „rohant”, ezt „meredek és rendkívül veszélyesnek” ítélték.

A bányabővítésről egyébként megoszlanak a vélemények Németországban: sokan ellenzik, és úgy gondolják, hogy a 2030-as targetek így tarthatatlanná válnak, sokan viszont úgy gondolják, hogy szükséges lépésről van szó ebben a háborús időszakban, írja a Reuters.

„Sokan megértik, hogy jelenleg más dolgokat is előtérbe kell helyezni, de ez a megértés valamikor ki fog merülni” – mondta Sascha Mueller-Kraenner, a DUH környezetvédelmi csoport országos ügyvezető igazgatója a Reutersnek.

Kijelentette, hogy a zöldeknek biztosítaniuk kell a szén energiatermelésben való felhasználásának gyorsabb megszüntetését, ennek a követelésnek viszont számos kelet-német államban ellenálltak az ukrajnai háború okozta energiaválság miatt.

 

Kiemelt kép forrása: Instagram / Greta Thunberg

  Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.