Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

2022 a Tesla éve volt: így alakultak az elektromos autó eladások tavaly

Benedek Attila | 2023.01.26. 02:00

Miközben a hazai személygépkocsi eladások csökkentek, az elektromos autók értékesítései emelkedtek. A zöld járművek, világszinten is jól fogytak.

 

Árnyalja a rózsásnak tűnő állapotokat, hogy az elektromos autók árai az egekbe szöktek, de erről később…

Jól haladnak a villanyautók eladásai itthon, ami előbb-utóbb a hajtóanyagok forgalma terén is kezd láthatóvá válni. A zöld átállás ütemét belassította a hazai elektromos töltőknél történt áremelés. A lakossági napelem szabályozás tavalyi változásai sem segítették a tiszta energiával autót töltőket.

Ezek a változások számtalan, tisztán elektromos autóban gondolkodó vásárlót kivárásra kényszerítettek. Ennek a helyzetnek az lett az eredménye, hogy ha az autós nem tudja otthon tölteni a járművét, akkor a zöld álomból csak a nulla kibocsátású közlekedés marad. Az olcsó „tankolás”, már a múlté, így a két energiahordozó közötti harc még eltart egy ideig.

2022-t nyugodtan nevezhetjük a Tesla évének. (Fotó: GKN Automotive)

 

Adatok

Először visszamegyünk az időben, mert így jól lehet látni a hazai zöld autóeladások fejlődését. A 2022-es hazai autópiac számairól, itt tud tájékozódni.

2020-ban 3 056 darab tisztán elektromos autót (BEV) adtak el itthon. Miközben a személyautókból és a kishaszongépjárművekből összesen 128 031 darabot. A következő esztendőben a hazai piacon 144 901 darabos forgalmat bonyolítottak a vezérképviseletek. A zöld autókból pedig 4 311 példány fogyott.

Típusokra lebontva, ez az esztendő is a Kia e–Niro sikerét hozta, 2021-ben 603 darabos teljesítménnyel győzött a koreai típus. De ott volt a nyomában a Renault Zoe. Az említett esztendőkre jellemző volt, hogy működött az állami támogatás, ami az átlagpolgár autóvásárlását 2,5, a taxisokét pedig 6-8 millió forinttal is segítette.

A közeljövőben nem érdemes az állami ingyen pénzre számítani, mert nemzetközi szinten is kezdik csökkenteni és kivezetni a kedvezményeket.

 

A Tesla éve

2022-t nyugodtan nevezhetjük a Tesla évének, mert a hazai piacon 597 darabos teljesítménnyel nyerték a márkák versenyét. Mögötte loholt a Kia, és ha nincsenek a gyártási és szállítási nehézségek, akkor simán változhatott volna az első hely sorsa. A reményt az adja a koreaiaknak, hogy idén már az új e-Niro lép színre, ami sok új vevőt hozhat.

Az első tíz is átalakult, mert a BMW feljött a 3. helyre (469 db), a negyedik a Mercedes-Benz a 455 darabos teljesítményével. Ötödik a Dacia, a román gyártót követi a VW, a Hyundai, a Skoda, a Nissan, tizedik a Volvo 176 darabbal.

Az összesített adatok 4 709 zöld autó eladást mutatnak, miközben az új autó eladások 112 9176 darabot tettek ki.

Hogy mekkora a kínálat változása, mutatja, hogy 2022-ben a vásárlók 32 márka, 74 típusa között válogathattak. 2020-ban 19 márka, 29 darab teljesen elektromos modellt kínált.

A hazai piaci információk, a Dataouse adatbázisából származnak.

Ha nincsenek a gyártási és szállítási nehézségek, akkor simán lehetett volna első a Kia. (Fotó: Kia)

 

Kitekintés

2020-ban világszerte 3 134 200 darab tisztán elektromos autót és tölthető hibridet értékesítettek. A következő esztendőben ez felszaladt több mint a duplájára (6 507 900 db), 2022-ben már nem volt ekkora mértékű a növekedés, de a 7 124 900 darab így is jól mutat.

Mielőtt meggyújtaná az olvasó az örömtüzeket… Ezekből a számokból úgy kapjuk meg a tisztán elektromos autók értékét, hogy kb. a számok harmadát, 35 százalékát levonjuk. Ezek a tölthető hibridek eladásai.

 

Hogyan tovább?

Szerencsére már nem lehet visszafordítani az elektromos áttörést. Ami a hazai és a világpiacot is összekuszálta, az a Tesla év végi keresletnövelő árcsökkentése. Ez a hírek szerint, komoly megrendelésállományt hozott az amerikai cégnek. A korábban autót vásárlóknál, pedig sok bosszúságot és veszteséget.

A nagy kérdés, hogy erre mit lépnek a hagyományos gyártók, plusz a hazai piacon idén már villanyautókkal is megjelenő kínai márkák. Elveikben ebből a harcból a vevők jönnek ki jól.

A jövőképet árnyalja, hogy az autóárak durván elszaladtak. A belépő szintet, egyedül a Dacia városi fapados aprósága képviseli (9,1 millió Ft). A mindennapokban használható elektromos autóknak az árai az egy-két éve még 15 milliós ársávból 20 millióra és fölé ugrottak.

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.