Mobilitás

Ez a gép repülés jövője: a NASA összefog a Boeinggel – videó

Devenyi Dalma | 2023.01.26. 01:00

A NASA a Boeinggel közösen igyekszik a repülőgépek tervezésében a fenntarthatóbb jövő felé terelni a határokat. Bill Nelson, a NASA első embere mutatta be a Boeinggel közös, 1,15 milliárd dolláros projektet, amelynek célja a Boeing 737-es üzemanyag-takarékosabb változatának megépítése és tesztelése. Ez a repülőgép az amerikai légitársaságok munkagépe, amely az összes belföldi járat közel 50%-át teszi ki. Egy fenntarthatóbb, az aerodinamika és a kompozit anyagok terén elért legújabb innovációkat hasznosító konstrukció akár 30%-kal is csökkentheti az üzemanyag-fogyasztást – közölték a NASA tisztviselői január 18-án a projektet bejelentő washingtoni sajtótájékoztatón.

 

Ha minden a tervek szerint alakul, az új repülőgép 2028-ban repülhet először, és a 2030-as években állhat kereskedelmi forgalomba. A NASA illetékesei szerint forradalmasítaná az amerikai flottát, amely „nagy ugrást tenne a zöld repülés felé”. Nelson rámutatott, hogy a NASA nemcsak űrügynökség, hanem klímaügynökség is – írja az EnergyIntel.

„A NASA a technológia élvonalában van, ha repülésről van szó. Az innováció a DNS-ünkben van”.

Az elmúlt években a NASA kutatásai üzemanyag-takarékosabb repülőgépekhez és repülési eljárásokhoz vezettek. Ezek közé tartoznak a repülőgépek szárnyainak felfelé fordított csúcsai, amelyek csökkentik az üzemanyag-fogyasztást, valamint az amerikai repülőtereken a fel- és leszálláshoz szükséges üzemanyag-felhasználást csökkentő új eljárások.

Az ügynökség szuperszonikus repülőgépet is fejleszt, és vezető szerepet tölt be az elektromos meghajtás fejlesztésében az X57 prototípusával, amely idén tesztrepüléseken fog részt venni.

 

 

Vissza a jövőbe

Az egyfolyosós repülőgép forradalmian új tervezésű, új generációs hajtóművekkel és hosszú, vékony szárnyakkal rendelkezik majd, amelyek stabilizálására vízszintes merevítőelemek szolgálnak.

„Olyan, mint a régi kétfedelű repülőgépek koncepciója” – mondta Nelson.

A konfiguráció lépésváltást jelent az aerodinamikában: a szárnyak oldalarányának növelésével csökkentik a légellenállást. A NASA szempontjából a projektnek három célja van: egy új repülőgép kifejlesztése és repülési tesztelése; repülési adatok gyűjtése a technológia validálása érdekében; valamint az ipari döntések informálása a repülőgépek tervezésével kapcsolatban.

A NASA tisztviselői hangsúlyozták, hogy a Sustainable Flight Demonstrator (SFD) egy kísérleti repülőgép. Az ügynökség vállalja a fejlesztés és a repülési tesztek kockázatát, amelyeket a kaliforniai Armstrong légibázison végeznek majd. A NASA szélcsatorna-teszteket és pilótaszimulációkat is végez majd. Pénzügyi hozzájárulása 425 millió dollárt tesz ki, a Boeing 725 millió dollárt vállal az árából.

Míg a NASA a műszaki szakértelmet biztosítja, a Boeing a kereskedelmi repülés terén szerzett széles körű ismereteivel és a NASA találmányainak a már üzemben lévő repülőgépekbe való beépítésében szerzett tapasztalataival járul hozzá.

A Boeing pénzügyi hasznot húzhat a projektből, mivel saját előrejelzései szerint a 2035-50 közötti időszakban 40 000 egyfolyosós repülőgépre lesz szükség a kereslet kielégítésére.

 

Mivel fog üzemelni?

Az SFD nem a semmiből bukkant elő. Az új repülőgép leleplezése 15 év fáradságos munkájának csúcspontja, amelynek célja olyan új technológiák kifejlesztése volt, amelyek csökkenthetik a repülés szén-dioxid-kibocsátását. Todd Citron, a Boeing technológiai igazgatója szerint a törzs fölött elhelyezett és gerendákkal merevített ultravékony szárnyak felszabadítják a szárny alatti teret a fejlett hajtóművek számára.

A hajtóművekről vagy az általuk használt üzemanyagról kevés részletet közöltek. De a NASA és a Boeing részvétele a fenntartható repülőgép-üzemanyagok (SAF) tesztelésében és forgalmazásában biztosra vehető, hogy a hajtóművek a hagyományos sugárhajtómű-üzemanyag helyett fenntartható repülőgép-üzemanyagot fognak égetni a kibocsátáscsökkentés maximalizálása érdekében.

 

Kiemelt kép forrása: NASA

 

 

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.