Mobilitás

Ebben a város lesz a világ első teljesen elektromos tömegközlekedési rendszere

S.Rita | 2023.01.27. 01:00

A városok és országok világszerte egyre nagyobb számban fektetnek be az elektromos járművek töltésébe és a kibocsátásmentes közlekedésbe. Egy város azonban mindenkit megelőz az elektromos tömegközlekedés frontján. A norvégiai Oslo közlekedési rendszere a tervek szerint 2023 végére teljesen elektromos lesz.

 

Oslóban már van elektromos vonat-, komp- és villamoshálózat, valamint néhány elektromos busz is közlekedik. A skandináv város azonban a jövő év végéig a megmaradt dízelbuszokat új elektromosokra cseréli. A 450 új busz mintegy 47 millió dollárba kerül, ami bár soknak tűnik, hosszú távon valójában pénzt takarít meg a városnak – írja az InsideHook.

„Az elektromos buszok karbantartása és üzemeltetése is olcsóbb” – magyarázta tavaly októberben Sirin Stav, Oslo környezetvédelemért és közlekedésért felelős alpolgármestere a Reutersnek.

Az éghajlatváltozás egyértelműen az oslói elektromos közlekedési kezdeményezés mozgatórugója, de a jó egészség egy másik fontos oka a változásnak. Egy nemrégiben készült ENSZ-jelentés szerint a környezetszennyezés jelenti a legnagyobb veszélyt az európai közegészségügyre, és 2019-ben 300 000 idő előtti halálesetért felelős.

Oslóban már most is több az elektromos autó, mint a benzines, ami tovább segíti a város azon célját, hogy 2030-ra a világ első emissziómentes városa legyen.

Az elektromos közlekedés mellett Oslo a gyalogos és kerékpáros útvonalakat is javítani kívánja, hogy a lakosok és a turisták egyaránt tisztább módon fedezhessék fel a várost. Az elektromos járműveknek megvannak a maguk problémái az újrafelhasználandó vagy újrahasznosítandó régi akkumulátorok növekvő mennyiségével, de mindenképpen jobb, mint a benzinüzemű közlekedéssel járó károsanyag-kibocsátás és szennyezés.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.