Fenntarthatóság

Trágyából állít elő villamos energiát egy boszniai tejgazdaság

Devenyi Dalma | 2023.01.27. 02:00

Egy csúcstechnológiás tejgazdaság állati ürülékből és szilázsból származó biogázt alakít át elektromos árammá, mivel önellátóvá kíván válni egy olyan időszakban, amikor a magas energiaárak veszélyt jelentenek a támogatásoktól függő mezőgazdasági ágazatra.

 

A szénben gazdag balkáni ország északi részén található Spreca farmon megvalósuló projekt összhangban van a kormány azon törekvéseivel, hogy fokozatosan megújuló energiaforrásokra állítsa át energiatermelését – írja a Reuters.

 

Hatékony, de ez még nem minden

A rendszer egy óra alatt több villamos energiát képes előállítani, mint amennyit egy átlagos háztartás egy hónap alatt fogyaszt. Az energiatermelés szeptemberben kezdődött, a szabályozási követelmények miatt 50-60%-os kapacitással működik, de a teljes üzembe helyezés után óránként 600 kilowattot lesz képes termelni.

A beruházás egy olyan időszakban történik, amikor Oroszország ukrajnai invázióját követően a műtrágya, az élelmiszerek és az energia árai megugrottak.

Az ötlet, hogy a tehén- és csirkeürülék, a kukoricaszilázs és más szerves hulladékok keverékét biogázzá alakítsák, közel egy évtizeddel ezelőtt született, mondta Said Karic, a farm igazgatója.

 

Csúcstechnológia

Karic és Mirsad Tursunovic projektvezetők szerint ez az első ilyen projekt Bosznia autonóm bosnyák-horvát föderációjában.

A szarajevói Milkos tejipari vállalat tulajdonában lévő gazdaság 800 hektár saját és bérelt földterületet fed le, és 2000 nagy hozamú szarvasmarha befogadására alkalmas. A gazdaságban már most is automatizálást és csúcstechnológiás gépeket használnak, ezt a programot pedig a kormány támogatja és a Milkos finanszírozza.

„Ez egy lépés az európai normákhoz való igazodás felé, és egy olyan gazdasági modellt jelent, amelyet a vállalkozás gazdaságosságának növelése érdekében lehet fejleszteni, figyelembe véve, hogy az elsődleges mezőgazdasági termelés alacsony nyereségű” – mondta Karic Tursunovic.

 

Hosszú távú tervek

Bosznia, ahol az energiatermelés a GDP mintegy 20%-át teszi ki, a Balkán egyetlen villamosenergia-exportőre, amelynek mintegy 60%-át széntüzelésű erőművekből, a többit pedig főként vízenergiából állítják elő.

Két régiója, a Bosnyák-Horvát Föderáció és a Szerb Köztársaság vállalta, hogy 2030-ra növeli a megújuló forrásokból előállított energia arányát, de az ukrajnai háború által kiváltott energiaválság lelassította ezeket a terveket.

A biogáz erjedése során keletkező hőenergiát egyes gazdasági épületek fűtésére is felhasználják.

„Hosszú távú tervünk olyan üvegházak építése, amelyeket szintén ezzel a hőenergiával fűtenénk” – mondta Karic.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.