Mobilitás

A német autópályák sebességkorlátozása jobban csökkentheti a szén-dioxid-kibocsátást, mint korábban gondolták

S.Rita | 2023.01.28. 02:00

Egy új tanulmány szerint Németország a korábban véltnél csaknem háromszor több szén-dioxid-kibocsátást takaríthatna meg az autópályákon bevezetett sebességkorlátozással, ami növeli a nyomást Berlinre, hogy fontolja meg újra a politikailag érzékeny kérdést.

 

A Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal (UBA) január 19-én közzétett adatai szerint a németországi autópályákon – ahol jelenleg nincs sebességkorlátozás – 120 kilométer/órás sebességkorlátozással évente mintegy 6,7 millió tonnával lehetne csökkenteni a személygépkocsik és a könnyű haszongépjárművek CO2-kibocsátását – írja a Reuters.

Egy korábbi, más módszertannal készült tanulmányban az ügynökség azzal számolt, hogy ez a korlátozás 2,6 millió tonnás CO2-csökkentést eredményezne.

A közlekedési minisztérium szerint a tanulmány azt is kimutatta, hogy az általános sebességkorlátozás a forgalom autópályákról a mellékutakra való áthelyeződéséhez vezetne, ami a városokban és a vidéki utakon több forgalmi dugót és balesetet eredményezne, a lakosok számára pedig több zajjal és környezetszennyezéssel járna.

„A forgalom áramlása és a közúti biztonság bizonyítottan az autópályákon a legnagyobb” – mondta a minisztérium szóvivője a Reutersnek, hozzátéve, hogy a kormány hatékony intézkedésekről állapodott meg az éghajlati célok elérése érdekében, amelyek között nem szerepel az általános sebességkorlátozás.

 

A célhoz nagyon kellene a zöldebb közlekedés

Mivel Németország célja, hogy 2045-re szén-dioxid-semlegessé váljon, az új eredmények fokozzák a liberális FDP párt által vezetett közlekedési minisztériumra nehezedő nyomást, hogy fokozza CO2-csökkentési programját abban az ágazatban, amely eddig a leglassabban csökkentette a kibocsátást.

A 2022-es üvegházhatás-csökkentési cél eléréséhez az ágazat kibocsátása nem haladhatta volna meg a 138,7 millió tonna CO2-egyenértéket. Az UBA márciusban fogja bejelenteni, hogy az ágazat teljesítette-e ezt a célt, de novemberben figyelmeztetett, hogy semmi nem utal arra, hogy sikerült volna ezt elérni.

2021-ben a németországi közlekedés mintegy 148 millió tonna CO2-t bocsátott ki, ami mintegy 3 millió tonnával marad el a céltól.

A közlekedési minisztérium szerint programja a következő években mintegy 13 millió tonnával csökkenti majd a kibocsátást, ami kompenzálja a 2021-es céltúllépést.

 

A környezetvédők többet várnak

A környezetvédők szerint a program nem megy elég messzire, és sürgetik a kormányt, hogy vezessen be sebességkorlátozást az autópályákon, egyes aktivisták pedig Berlin és más német városok útjaira ragasztották magukat, hogy ilyen korlátozást követeljenek.

Németország kormánykoalíciója az FDP ellenállása miatt nem tudott megállapodni a sebességkorlátozásról.

Az UBA eredményei egybeestek azzal, hogy a német alkotmánybíróság január 19-én bejelentette, hogy elutasította a kormány ellen benyújtott alkotmányjogi panaszt, amiért az nem vezetett be általános sebességkorlátozást az ország autópályáin.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.