Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Az indiai Elon Musk: Egy matektanár aki saját elektromos autót épített – videó

Devenyi Dalma | 2023.01.29. 01:00

Egy indiai férfi mindenkit meglepett azzal a napelemes autóval, amelyet 11 év alatt készített. Bilal Ahmed, a kasmíri Srinagarból származó matematikatanár egy olyan „luxus” és fenntartható jármű megépítését tűzte ki célul, amely nem csak a szupergazdagoknak való. Álma 2022 júniusában valósult meg.

 

Az emelkedő üzemanyagárak még időszerűbbé tették a találmányt, míg a Tesla indiai távolléte miatt a napelemekkel díszített konstrukció hamar megragadta az autórajongók fantáziáját – írja az Euronews.

„Az olyan autók, mint a Mercedes, a Ferrari, a BMW csak álom egy átlagember számára. Csak néhányan engedhetik meg maguknak, míg mások számára elérhetetlen, hogy ilyen autókat vezessenek. Kitaláltam valamit, ami luxusérzetet ad az embereknek” – mondta a Rising Kashmir hírportálnak.

„India Dzsammu és Kasmír régiója az ország egyik leghidegebb régiója, jellemzően borús időjárással. Olyan napelemeket használtam, amelyek még kevésbé napsütéses napokon is nagyobb hatékonyságot tudnak biztosítani” – mondta Ahmed.

Ahmed alkotása abból a szempontból is figyelemre méltó, hogy külső finanszírozás nélkül valósult meg. A kétgyermekes apa elmondása szerint több mint 15 millió rúpiát (18 200 eurót) költött az autó megépítésére, miután tanulmányozta a különböző 1950-es évekbeli modelleket.

„Amikor elkezdtem a projektet, és még azután is, hogy befejeztem, senki sem nyújtott anyagi segítséget; ha megkaptam volna a szükséges támogatást, talán én lettem volna India Elon Muskja” – mondta a riportereknek.

 

Mitől olyan különleges a napelemes autó?

Az első figyelemre méltó dolog Ahmed autójában az, hogy a motorháztetőtől a hátsó szélvédőig szinte minden elérhető felületet napelem borít. A szedán viszonylag kis felületéből kinyerhető energia mennyiségének maximalizálása volt a siker kulcsa.

A vállalkozó monokristályos napelemek mellett döntött, amelyekben minden egyes fotovoltaikus (PV) cella egyetlen szilíciumkristályból áll. Ezek több kilowattóra áramot termelnek, mint a napelemek másik fő típusa, a polikristályos panelek.

A második, talán még szembetűnőbb tervezési jellemző, hogy az autónak felfelé nyíló „sirályszárnyai” vannak. Látszik, hogy házilag barkácsolt, de úgy néz ki, mintha egy elég erős széllökés hatására fel tudna szállni. Omar Abdullah, Dzsammu és Kasmír korábbi főminisztere Twitteren a híres „Vissza a jövőbe” című film autójához hasonlította. Ez az újítás azonban nem az időutazásra szolgál, hanem arra, hogy az ajtók az ég felé fordulva minél több napfényt fogjanak be. Ahmed elmagyarázta, hogy a panelek a nap mozgásának megfelelően tudják változtatni az állásukat, amit távirányítóval működtetnek.

„A fékrendszer is regenerálja az áramot az akkumulátorokba, hogy energiát takarítson meg. Ez környezetbarát és ingyenes energiaforrásokkal működik. Hatalmas potenciál rejlik benne, hogy forradalmasítsa a piacot” – mondta.

 

Tud-e zöld munkahelyeket teremteni a kasmíri fiatalok számára?

A finanszírozás hiánya mellett Ahmedet a felszerelés hiánya is hátráltatta. Az autó ólomakkumulátorral működik, de a megfelelő eszközökkel lítiumakkumulátorra lehetne fejleszteni.

„A helyi szerelők képzettségének hiánya a másik probléma. A tudásuk korlátozott, ami megnehezíti a magyarázatot” – mondta a Rising Kashmirnak.

A feltaláló reméli, hogy céget alapíthat a járművek tömeggyártására, ami egyben aranyat érő munkalehetőséget jelenthet a régió fiataljai számára. A cég neve YMC lesz – a monogram már a prototípus oldalára is rá van nyomtatva – a gyermekei, Yosha és Maisha után.

Bár támogatókra még szükség van, Ahmednek már megvan a szrinagari Nemzeti Technológiai Intézet innovációs központjának (IIED) támogatása. Saad Parvez, az IIED központ vezetője elmondta:

„Az IIED központ segíteni fog neki az innováció fejlesztésében, és összekapcsolja azokkal az iparágakkal vagy fórumokkal, amelyek segíthetnek neki. A helyi innovátorainknak motivációra és piacra van szükségük. A kihívás az innováció piacra juttatása.”

 

Kiemelt kép forrása: basiitzargar/ Twitter

 

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.