Trading

Rekord magas ára lett hirtelen a repülőgép-üzemanyagnak és nincs megállás

Takács Csongor | 2023.01.29. 01:22

A repülőgép-üzemanyag ára januárban soha nem mért szintre emelkedett. Kínában már nincsenek COVID korlátozások, emellett az amerikai finomítók leállása is lökött egyet rajta, nem beszélve az orosz finomított olajtermékek Európát sújtó szankciójáról. Az emelkedés valószínűleg folytatódni fog, vélik elemzők és finomítói vezetők.

Az Airportia repüléskövető cég adatai szerint a kínai repülési aktivitás december eleje óta több mint megháromszorozódott, és meghaladta a napi átlagosan 10 700 járatot. Az energiafogyasztást figyelő Nemzetközi Energiaügynökség szerint idén a repülőgép-üzemanyag lesz az olajkereslet növekedésének legnagyobb forrása.

Ázsiában, Európában és az Egyesült Államokban emelkednek az árak. Szingapúrban a repülőgép-üzemanyag hordónként 122,30 dollár körül mozog, ami 14%-os emelkedés az elmúlt két hétben. Európában az üzemanyag ára tonnánként 115 dollárra emelkedett, ami június óta a legmagasabb ár. A New York-i azonnali árakat csütörtökön 2,45 dollárral az amerikai ultra-alacsony kéntartalmú dízel felett jegyezték, amire legalább 2011 óta nem volt példa az évnek ebben az időszakában.

Az Egyesült Államokban a finomítói leállások táplálják az árnövekedést. A hideg időjárás az USA Öböl-menti partvidékén nemrégiben leállított néhány feldolgozóüzemet, ami felnyomta a repülőgép-üzemanyag felárát, mondta Gary Simmons, a Valero Energy kereskedelmi igazgatója.

Az Európai Unió február 5-i embargója a tengeri úton szállított orosz finomított termékek behozatalára szintén nyomást fog gyakorolni az európai kínálatra, és növelni fogja az amerikai finomítók igényét a hiány pótlására – mondták elemzők.

Az amerikai kormány adatai szerint az amerikai repülőgép-üzemanyag készletek tavaly 34 millió hordónál zárultak, ami 1990 óta a legalacsonyabb érték. A teljes szállított repülőgép-üzemanyag mennyiség, amely a keresletet jelzi, 2022-ben napi 1,56 millió hordó volt, ami 2019 óta a legmagasabb érték.

fotó: KLM

  Takács Csongor
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.