Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Jön az elektromos autó, amit soha nem kell tölteni

S.Rita | 2023.01.30. 01:00

Az amerikai Aptera bemutatta az új, Launch Edition névre hallgató modelljét. A három kerekű elektromos autó a tervek szerint 2023 végén kerül gyártásba, és napelemeinek köszönhetően akár napi 64 kilométeres hatótávolsággal is rendelkezhet. A gyártó azt állítja, ez a világ első napelemes elektromos járműve, amely átlagos napi használat mellett nem igényel töltést.

 

Bár az ütemterv a finanszírozástól függ, a Launch Edition az energiahatékonyságra összpontosít, és azt ígéri, hogy csak negyedannyi energiát fogyaszt, mint a ma forgalomban lévő más hibrid és elektromos autó vagy más jármű – írja a Carscoops.

 

Soha nem kell tölteni?

Ennek érdekében a Launch Edition ultrakönnyű, aerodinamikus kialakítású, és 0,13-as légellenállási együtthatóval rendelkezik. A modellt napelemekkel is felszerelték, amelyek akár napi 64 km-es hatótávolságot is biztosíthatnak, ha egyszerűen a napon parkol az autó.

Mivel az átlagos amerikai kevesebb mint 64 kilométert vezet naponta, a vállalat szerint lehetséges, hogy soha többé nem kell bedugni a konnektorba töltéshez.

 

A hatótávolság impozáns

Az Aptera nem közölt részletes teljesítményadatokat, de elmondta, hogy a Launch Edition három, kerékbe épített villanymotorral rendelkezik, amelyek lehetővé teszik, hogy a modell kb. négy másodperc alatt gyorsuljon 0-ról 100-ra, és elérje a 163 km/h végsebességet.

A kétüléses autó hatótávolsága egy feltöltéssel 644 kilométer.

Mivel a napfényre nem mindig lehet számítani, az Aptera szerint egy 110/120 V-os konnektor több mint 21 kilométer hatótávolságot biztosít egy óra töltéssel. A 240 V-os csatlakozással a modell óránként akár 92 kilométer hatótávolságot is begyűjthet.

 

Tervekből nincs hiány

Az Aptera szerint több mint 40 000 foglalással rendelkeznek, és a termékfejlesztés negyedik, utolsó fázisába léptek. Ennek során a vállalat befejezi a töréstesztelést és a validálást, és ha minden a tervek szerint halad, akkor gyorsan átállnak a teljes körű, évi 10 000 járműves termelésre. A vállalat azt állítja, hogy később évi 20 000 járműre fogják növelni a gyártási kapacitást, és 2028-ra várhatóan nyolc különböző összeszerelő üzemet fognak működtetni szerte a világon.

Ez enyhén szólva is ambiciózus, egyelőre úgy tűnik, a finanszírozás is gondot jelent.

A vállalat azonban korábban azt mondta, hogy az árazás 25 900 dollártól több mint 46 000 dollárig terjed majd – bár az nem világos, hogy a Launch Edition mennyibe fog kerülni.

 

Kiemelt kép forrása: Aptera Motors

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.