Mobilitás

Alakváltó elektromos autók jelenhetnek meg az európai utakon – videó

S.Rita | 2023.02.02. 01:00

Az izraeli City Transformer nevű elektromos járművekkel foglalkozó startup 2024 végéig szeretné elindítani kis városi CT-2 modelljének gyártását Nyugat-Európában, és hamarosan újabb finanszírozási kört indít 50 millió dollár összegyűjtésére – közölte a vállalat január 30-án.

 

Asaf Formoza vezérigazgató a Reutersnek elmondta, hogy a cég, amely eddig 20 millió dollárt gyűjtött, kiválasztott egy gyárat Nyugat-Európában, ahol kezdetben évi 15 ezer járművet fognak gyártani, de a helyszínt egyelőre nem hozhatja nyilvánosságra. A további források, amelyeket a startup összegyűjt, segítenek felgyorsítani a sorozatgyártást – tette hozzá Formoza.

A CT-2, amelyet már engedélyeztek az Európai Unióban és Nagy-Britanniában, 180 kilométeres hatótávolsággal rendelkezik, és „városi üzemmódban” 1 méter széles. Ez elég keskeny ahhoz, hogy négy is elférjen egy hagyományos autó parkolóhelyén. Az autó tengelytávja azonban „teljesítmény üzemmódban” 1,4 méterre bővül, ami megduplázza a végsebességet 90 kilométer/órára.

A vállalat szerint az autóban két ember is elfér, akik tandemben ülnek, de akár városi áru- és ételszállításra vagy más vállalkozások számára is használható. A CT-2 súlya 450 kilogramm, vagyis kevesebb, mint a Tesla Model 3 akkumulátoráé.

„Van-e oka annak, hogy egy olyan embernek, mint te vagy én, egy kéttonnás autóval és 600 kilogrammos akkumulátorral kell manővereznie a városban?” – tette fel a kérdést Formoza.

 

A CT-2 16 000 euróba kerül majd (adózás előtt), Formoza szerint a nagy autógyártók a kisebb autókról való elmozdulással teret teremtettek a City Transformerhez hasonló startupoknak.

„A B (kisautó) szegmens eltűnőben van, mert az autógyártók többet keresnek a SUV-kon, így hatalmas űr keletkezik, amelyet mi és mások is be akaruk majd tölteni” – mondta. A City Transformer lobbizik az EU-nál, hogy a kisebb elektromos autók, mint a CT-2, olyan támogatásokat kapjanak, amelyek jelenleg a nagyobb modellek számára elérhetőek – tette hozzá Formoza.

 

Kiemelt kép forrása: City Transformer

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.