Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Íme az elektromos bányadömper, aminek 15 tonnás az akkupakkja

Benedek Attila | 2023.02.03. 02:00

Első pillantásra egy egyszerű zöldítési programnak néz ki az ausztrál bányavállalat járművillamosítása. Közben a háttérben alaposan átalakul a cég.

 

Korábban már hírt adtunk róla, hogy Dél-Afrikában átállítanak hidrogén üzemre egy külszíni bányászatban használt óriás dömpert. Ezzel egy átlagos vasérc cipelő, évi 900 ezer literes gázolaj-fogyasztását és -kibocsátását csökkentik a nullára. Ez szerencsére csak a felszín, emellett sok, nagy horderejű változás fog történni az iparágban. Ez jól példázza, hogy a bányászati cégek miként váltanak stratégiát, aminek az oka, hogy zöldebben üzemeljenek. Az extra benne, hogy ez még új bevételi forrásokat is hoz.

 

F1-es hátszél

A Williams Advanced Engineering (WAE), a Williams F1-es istálló ”melléküzemágaként” jött létre. A célja a 2010-ben alapított részlegnek, hogy a F1-ben évtizedek alatt felhalmozott mérnöki tudást az autóiparban és más területeken kamatoztassák. Ennek köszönhetően gyorsan az akkubeszállítóivá váltak a Formula-E versenysorozatnak, és számtalan más érdekes projekten is dolgoztak. A lényeg, hogy a pár éve divatossá vált elektromos hajtás terén, komoly szaktudással rendelkeznek.

A vasércszállító 240 tonnás, a benne lévő akkucsomag pedig 15 tonna. (Fotó: WAE)

 

Változó idők

A WAE-t tavaly vásárolta meg a Fortescue bányavállalat, a vétel tökéletesen illeszkedik a cég zöldítési folyamatába. Ebben az egyik lépést az jelenti, hogy létrehozták a Fortescue Future Indrusties-t (FFI). Az FFI  egyik fő profilja, a zöld hidrogén és a fenntartható forrásból származó energiák előállítása világszinten. Ennek köszönhetően a bányavállalatot 2030-ra nulla széndioxid kibocsátásúvá varázsolják. Ezzel a leggyorsabban zöldülő bányavállalattá válnak.

Mivel a vasérc kitermelés mellett az acéliparban is komoly az érdekeltségük, ezért erre a területre is kiterjesztik a környezetkímélést. Korábban már írtunk róla, hogy az autógyárak egyre jobban zöldítik a beszállítói vonalaikat. Ez jócskán megnövelte a zöld energia segítségével előállított acél és alumínium népszerűségét.

A több iparágat is érintő zöldítés hatalmas összegeket emészt fel: a Fortescue 6,2 milliárd amerikai dollárt különített el erre a területre…

 

Az óriás akkumulátor

Az iparági kitekintő után nézzük meg, hogy a WAE ötvenfős stábja, milyen munkát végzett a Perth mellett lévő bázison. A hagyományos dízelmotorral szerelt dömper Liebherr márkájú, aminek a villamosításába, a német cég munkatársait is bevonták.

A vasércszállító 240 tonnás, a benne lévő akkucsomag pedig 15 tonna. A mérete: 3,6 méteres hosszúság, 1,6 méteres szélesség és 2,4 méteres magasság. Hogy a karbantartása egyszerű legyen, nyolc nagyobb modulra osztották. Az egyedi hűtéssel rendelkező akku csomagok 36 részre bonthatók, mindegyik működése egyedileg szabályozható és ellenőrizhető. A moduláris felépítésnek köszönhetően, a karbantartás és a cellák későbbi cseréje egyszerűen megoldható.

A dömper óriás áramtárlóit, félóra alatt lehet feltölteni. A töltőberendezés teljesítményéről nincs adat, de lehet következtetni a kapacitására abból, hogy 1400 kWh-ás (1,4MWh) az akkucsomag mérete… Viszonyításnak ott az egyik legkelendőbb elektromos autó, a Tesla Model 3, amely 52, 60, 62, 75 és 82 kWh-ás akkupakkokkal kapható.

Az akkumulátorok töltését nagyban segíti, hogy lejtőn és a „gázpedál” elengedésekor, azaz motorfék üzemben, szuperhatékony a hajtásrendszer áramtermelése.

 

Kiemelt kép forrása: WAE

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.