Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

A háború újabb kihívások elé állítja Oroszország kutatás-termelését

S.Rita | 2023.02.05. 02:00

Moszkva már az ukrajnai háború előtt sem volt túl bizakodó az olajkitermelési kilátásait illetően. A tavaly februári inváziót megelőzően az orosz kormány azt feltételezte, hogy a nyersolaj és gázkondenzátum kitermelése 2019-ben tetőzik. Azóta sok minden változott, ami a kilátásokat még inkább borúsabbá teszi. A külföldi nagyvállalatok és számos olajmező-szolgáltató vállalat kivonult Oroszországból; az uráli nyersolajjal most nagy árengedményekkel kereskednek, hogy ázsiai vevőket csábítsanak; és Moszkva petrodollár-szükséglete a szövetségi költségvetés finanszírozásához megnőtt, ami tovább növelte az orosz olaj- és gázipari vállalatok terheit. Mindez magyarázatot ad arra, hogy a BP legutóbbi hosszú távú előrejelzésében miért jósolja, hogy az orosz kitermelés 2035-re 25-42%-kal csökkenhet.

 

A BP legújabb, ezen a héten közzétett energetikai előrejelzései szerint Oroszország kitermelése jelentősen csökkenni fog „a meglévő működő eszközök gyorsabb hanyatlási ütemének és az új potenciális fejlesztések visszafogásának kombinációja” következtében. A jelentés szerint az orosz termelés a 2019-es napi 12 millió hordóról 2035-re napi 7-9 millió hordóra csökken. Az előrejelzés felső határa nem áll messze Moszkva saját 2021-es előrejelzésétől, amely szerint a nyersolaj és gázkondenzátum kitermelése a 2019-es 11,25 millió hordó/napról 2035-re 9,45 millió hordó/napra csökken – írja az Energy Intelligence.

 

Minden a forgalmon múlik

Idén az orosz gazdaságfejlesztési és kereskedelmi minisztérium előrejelzése szerint a nyersolaj- és kondenzátumtermelés átlagosan 9,83 millió hordó/nap lesz – de Oroszország tavaly jelentősen felülmúlta a minisztérium várakozásait. A tényleges termelés 2022-ben mintegy 10,73 millió hordó/nap volt, szemben a minisztérium 10,33 millió hordó/napos előrejelzésével.

Rövid távon az fogja diktálni a termelési volumeneket, hogy az orosz termelők mennyire képesek értékesíteni a nyersolajukat és az olajtermékeiket, és mennyire képesek egészséges pénzforgalmat generálni a beruházások támogatására.

Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes decemberben azt mondta, hogy a piaci nyomás arra késztetheti Oroszországot, hogy 2023 első három hónapjában 500-700 000 hordó/nappal csökkentse a kitermelést, de a januári termelés az előző hónaphoz hasonlóan 10,87 millió hordó/nap volt.

 

Nem szabad temetni az ipart

A tavalyi rugalmasság azt mutatja, hogy az orosz olajipar még mindig képes lehet meglepetést okozni. 2022-ben a nyersolaj- és kondenzátumtermelés 2%-kal nőtt a szankciók és a nyugati vevők elutasítása ellenére. A teljesítményt a kibővített fúrási tevékenység és a hatékony kútkezelés magyarázta. Az olajmező-szolgáltató cégek távozása egyelőre nincs nagy hatással, mivel számos eszközüket eladták helyi menedzsmentcsapatoknak, amelyek megtartották a szakértelmet.

Oroszország kitermelő fúrásai tavaly 28,4 millió méterre nőttek, ami 2015 óta a legmagasabb szint. A világjárvány előtt, 2019-ben a kitermelési fúrások 27,3 millió métert tettek ki.

A termelő kutak száma is rekordot ért el 2022 december végén, 158 785 darabot, ami az elmúlt öt év legmagasabb értéke. A kihasználatlan kutak a tavalyi év nagy részében az összes kitermelő kút jellemzően 14-15%-át tették ki, de márciusban emelkedni kezdett az arányuk – áprilisban és májusban 21,3%-ot, illetve 18,6%-ot ért el. Ez azért következett be, mert az orosz vállalatoknak a február végén kezdődött háború után egyre nagyobb gondot okozott az export.

Oroszország legnagyobb olajtermelőjének, a Rosznyeftnek áprilisban a kútjainak 30%-a állt üresen. Leányvállalatának, a Bashneftnek áprilisban a kútjainak 55,3%-a, májusban pedig 60,2%-a nem termelt.

 

Adóemelés jöhet

Az újonnan indított mezők hozzájárulása az orosz termeléshez szerény volt, és a további fejlesztésekbe való beruházás a költségvetési és az iparági igények közötti megfelelő egyensúlyt igényli. Annak érdekében, hogy megvédje az állami költségvetést az alacsonyabb uráli árak hatásától, Moszkva az adórendszer olyan módosításait fontolgatja, amelyek növelhetik az olajiparra kivetett adót.

Az orosz vállalatok tavaly 17 olyan mezőt helyeztek üzembe, amelyek együttesen csak valamivel több mint 5000 hordó/nap kitermeléssel rendelkeztek. Oroszországban az elmúlt öt évben 253 mezőt indítottak be, és ezek együttes termelése 2022-ben 460 000 hordó/nap volt.

A Gazprom Neft 2019-ben indított Zhagrina mezője tavaly nem érte el a megcélzott 110 000 hordó/naposs kitermelést a maga 84 000 hordó/napos termelésével. A Lukoil tavaly decemberről az idei év első felére halasztotta a Kaszpi-tenger orosz szektorában lévő Grayfer mezőn a kitermelő fúrások megkezdését. Az árnyomás növekszik. Az Urals átlagára januárban 49,48 dollár/hordó volt a pénzügyminisztérium adatai szerint, ami messze elmarad a 2023-as orosz szövetségi költségvetésben feltételezett 70 dollár/hordó árától.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.