Fenntarthatóság

Összeállt India, Franciaország és az Egyesült Arab Emírségek, együtt aggódnak a klímavédelemért

Takács Csongor | 2023.02.05. 01:58

India, Franciaország és az Egyesült Arab Emírségek szombaton háromoldalú kezdeményezésről állapodott meg, amelynek célja a napenergia- és nukleáris energiaforrásokra összpontosító energiaprojektek megvalósítása, az éghajlatváltozás elleni küzdelem és a biológiai sokféleség védelme, különösen az Indiai-óceán térségében.

Az országok háromoldalú eseményeket fognak szervezni a 20 gazdag és fejlődő országot tömörítő csoport indiai elnöksége, valamint az Egyesült Arab Emírségek idei COP28 klímatárgyalások házigazdája keretében – áll az indiai külügyminisztérium közleményében.

A három ország külügyminiszterei telefonbeszélgetésen döntöttek a kezdeményezés végrehajtására vonatkozó ütemterv elfogadásáról. A telefonbeszélgetés a szeptemberi, New York-i ENSZ-közgyűlés alkalmával tartott találkozójuk folytatása volt.

Együttműködésüket olyan kezdeményezéseken keresztül fogják kiterjeszteni, mint az Egyesült Arab Emírségek által vezetett Mangrove Alliance for Climate, valamint az India és Franciaország által vezetett Indo-Pacific Parks Partnership. Megállapodtak abban, hogy a három országnak olyan kulcsfontosságú kérdésekre kell összpontosítania, mint az egyszer használatos műanyagszennyezés, az elsivatagosodás és az élelmezésbiztonság a köles nemzetközi éve keretében – áll a közleményben.

Abban állapodtak meg, hogy

  • megvizsgálják annak lehetőségét, hogy a tiszta energiával, a környezettel és a biológiai sokféleséggel kapcsolatos projektek megvalósítása érdekében együttműködjenek az Indiai-óceáni Peremvidék Szövetséggel,
  • és arra fognak törekedni, hogy gazdasági, technológiai és szociálpolitikáikat jobban összehangolják az éghajlatváltozás elleni küzdelemről szóló 2015-ös párizsi megállapodás célkitűzéseivel, és felgyorsítsák a fenntartható, alacsony szén-dioxid-kibocsátású jövőhöz szükséges intézkedéseket és beruházásokat.

Az egyesület egy regionális fórum, amely Dél-Afrika, India, Mauritius, Ausztrália, Indonézia, Sri Lanka, Malajzia, Tanzánia és néhány más ország kormányzati, üzleti és tudományos képviselőit tömöríti – áll a közleményben.

forrás: APNews

fotó: pexels

  Takács Csongor
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.