Fenntarthatóság

Rossz hírek: 2050-re a világ víztározói elveszítik kapacitásuk negyedét

Nagy Nikoletta | 2023.02.06. 01:00

Az ENSZ jelentése szerint világszerte közel 50 ezer nagy gát veszítheti el tárolókapacitásának több mint egynegyedét 2050-re az üledékképződés miatt, ami jelentősen ronthatja a globális víz- és energiabiztonságot.

 

A gátak kapacitása 2050-re várhatóan 6 billió köbméterről 4,655 billió köbméterre csökken, és nagyon fontos, hogy lépéseket tegyünk a probléma megoldására és a létfontosságú tárolási infrastruktúra védelmére – közölte az ENSZ egy friss jelentésében.

A Reuters által idézett tanulmány kifejti: a probléma forrása az, hogy az iszap felhalmozódik a tárolókban, ennek pedig a természetes vízáramlás zavara az oka. Az iszap károsíthatja a vízturbinákat, és megszakíthatja az energiatermelést, ennek következtében pedig kiszámíthatatlanná válik az energiaellátás – méghozzá rengeteg ember számára. Sőt, a folyók menti üledékáramlások akadályozása a felvízi régiókat is kiszolgáltatottabbá teheti az áradásoknak, és erodálhatja a folyóban és mellette található élőhelyeket.

 

Hatalmas veszteségek előtt állunk

Az ENSZ több mint 47 000 gát adatait vizsgálta 150 országban, és megállapította, hogy az eredeti kapacitás 16 százaléka már most elveszett. A jelentés szerint az Egyesült Államok 2050-re 34 százalékos veszteséggel néz szembe, Brazília 23 százalékkal, India 26 százalékkal, Kína pedig 20 százalékkal. Ez az Államokban például azért is komoly probléma, mert az ország teljes megújuló villamosenergia-termelésének 31,5 százalékát, és az Egyesült Államok teljes villamosenergia-termelésének körülbelül 6,3 százalékát teszi ki.

Bár a vízenergia és a víztározók nagyon jó megoldásnak tűnnek a zöld energia beépítésére, és elméletben nagyon stabilak is, a kritikusok régóta figyelmeztetnek arra, hogy az óriási gátak hosszú távú társadalmi és környezeti költségei messze meghaladják az előnyeiket. Vlagyimir Smahtin, az ENSZ-egyetem Vízügyi, Környezetvédelmi és Egészségügyi Intézetének igazgatója és a tanulmány egyik szerzője elmondta, hogy a gátépítés világszerte jelentősen visszaesett, jelenleg évente körülbelül 50-et építenek, míg a múlt század közepén még ugyanígy évente ezret építettek.

„Azt mondom, hogy a kérdés, amit most fel kell tennünk, az, hogy mik lehetnek a gátak alternatívái, akár az áramtermelésben is, tekintve, hogy a rosszul működő gátakat fokozatosan megszüntetik” – mondta.

Kína továbbra is duzzasztja a nagy folyóit, a vízenergia pedig a fosszilis tüzelőanyagok felhasználásának és az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésére irányuló terveinek kulcsfontosságú részét képezi, de a legnagyobb ilyen projektek társadalmi és környezeti szempontból is romboló hatásúak.

A Reuters tavalyi kutatása szerint a Kína által a Mekong folyón épített gátak is megzavarták az üledék beáramlását a folyó alsó szakaszán fekvő országokba, átalakítva a tájat, és gazdálkodók millióinak megélhetését veszélyeztetve.

 

Mennyire zöld ez a megoldás?

A vízenergiát a megújuló energiaforrások közé sorolják, mivel a Föld természetes vízciklusára támaszkodik az elektromos áram előállításához. A vízenergia elektromos árammá alakításának 90 százalékos a hatásfoka, írja a Sustain Europe.

2016-ban a vízenergia szolgáltatta az összes megtermelt megújuló villamos energia 71 százalékát. Az EU 28 országában a vízenergia az összes elsődleges villamos energia több mint 14 százalékát adja, és az összes vízenergia 70 százaléka öt országból – Svédországból, Franciaországból, Olaszországból, Ausztriából és Spanyolországból – származik. Lenyűgöző módon Norvégia az elektromos energiája 99 százalékát vízből nyeri.

Azonban ahogyan ezek a zöld technológiák öregszenek, egyre inkább észrevesszük, hogy bizonyos megoldások milyen hatással vannak a bolygóra. Éppen ez zajlik most a vízenergia esetében – szakértők egyre többször kérdőjelezik meg azt, mennyire zöld is tulajdonképpen ez a megoldás.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.