Trading

Reménykedik a piac, hogy nem lesz recesszió: újra mindenki veszi az olajat

Csongor Takács | 2023.02.07. 01:47

A kereskedők ismét habzsolják a határidős olaj- és üzemanyag-ügyleteket és opciókat. Az ok egyrészt Kína feléledése, illetve a remény, hogy a globális gazdaság elkerülheti a recessziót. Na meg persze van egy harmadik ok is: az alacsony üzemanyagkészletek.

Február 5-én az Európai Unió embargót vezet be az orosz üzemanyagokra. Oroszország az EU legnagyobb üzemanyag-szállítója, és komoly kétségek merülnek fel afelől, hogy az EU képes lesz fájdalommentesen lecserélni az orosz gázolajat. Már csak azért is, mert az Egyesült Államokban minden gazdaság alapját képező üzemanyag-készletek szintén szűkösek. Sőt, az Egyesült Államokban a dízelkészletek is szűkülnek a karbantartási szezon kezdetével.

A Reuters elemzője arról számolt be, hogy a nyersolaj- és üzemanyag-futuresek vásárlása 2020 novembere óta – abban a hónapban, amikor bejelentették a Covid-19 elleni első vakcinát, most emelkedett a legnagyobb mértékben, ami újraélesztette a gazdasági fellendülés reményét.

De nem minden -sőt, még csak nem is a legtöbb- vásárlás vonatkozott gázolajra. Valójában a legtöbbet nyersolajból vásároltak, összesen 44 millió hordót, ebből 40 millió hordót Brent nyersolajból. Üzemanyagokban a nagy kereskedők 11 millió hordó amerikai benzinnek, 8 millió hordó gázolajnak és 7 millió hordó európai gázolajnak megfelelő mennyiséget vásároltak. Ezen a héten mindenki a Fed és az Európai Központi Bank lépését figyeli majd.

A két központi bank a héten monetáris politikai ülést tart, és várhatóan mindkettő újabb kamatemelési körről fog beszámolni. A várakozások azonban – legalábbis a Fed esetében – kisebb, 25 bázispontos emelésre számítanak, szemben a korábbi 50 bázispontos emelésekkel. Az EKB várhatóan továbbra is agresszívan, 50 bázispontos emeléssel folytatja, akárcsak a Bank of England.

Az agresszív kamatemelések nem kedveznek a nagyobb olajkeresletnek vagy a magasabb áraknak, ezért üdvözlendő lenne az a hír, hogy a Fed lassít az infláció megfékezésére tett erőfeszítéseiben. Egy 25 bázispontnál nagyobb mértékű kamatemelés bejelentése valószínűleg sokkot okozna a piacokon, ahogy azt a Reuters a hét elején egy jelentésében megjegyezte.

„Az olajkereskedők újbóli rallyijának nagy része azonban a kínai és az amerikai gazdasági kilátásokhoz kapcsolódik. A pekingi hatóságok nullszaldós politikájának visszafordítása kb olyan volt az olajkereskedők számára, mint egy start-pisztoly az egyéves loc-down és bizonytalanságok után. Most már abban is reménykednek, hogy az Egyesült Államok elkerülheti a recessziót.

A Nemzetközi Valutaalap ezen a héten megerősítette ezeket a reményeket, felfelé módosítva globális növekedési kilátásait, az európai és az egyesült államokbeli meglepően rugalmas keresletre hivatkozva. A héten ülésező OPEC+ egyelőre nem tervezi a kitermelési ráták megváltoztatását, ami szintén hozzájárult az optimizmushoz.

Az olajárak veszteséggel kezdték a hetet, egyrészt a központi bankok kamatlábakkal kapcsolatos nyilatkozatainak várakozása miatt, másrészt az uniós embargó ellenére továbbra is erős orosz export okán. Az 1 millió bpd feletti, sőt akár 3 millió bpd vagy annál is nagyobb termeléskiesésre vonatkozó katasztrofális előrejelzések nem váltak valóra, de az EU üzemanyag-embargójának életbe lépése után a dolgok megváltozhatnak.

Ha Kína és India kisebb étvágyat mutat majd az importált finomított termékek iránt, az azt jelentené, hogy Oroszországnak új és kisebb piacokat kellene találnia, ami a globális üzemanyag-készletek szűküléséhez és következésképpen magasabb árakhoz vezetne. A kereskedőknek igazuk lehet abban, hogy növelik az üzemanyagokra tett tétjeiket.

forrás: oilprice

fotó: pixabay

  Csongor Takács
Címkék
#Brent   #EKB   #energia   #Fed   #nyersolaj   #olaj   #olajár   #olajkereskedelem   #OPEC+   #üzemanyag  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.