Mobilitás

A Lamborghini szerint egyelőre nincs értelme az elektromos szupersportautóknak

S.Rita | 2023.02.08. 01:00

A Lamborghini hibrid utódokat fejleszt a Huracán és az Aventador modellekhez, azonban a cég nem hiszi, hogy elérkezett az idő egy teljesen elektromos szupersportkocsi gyártására.

 

A legtöbb versenytársához hasonlóan az olasz Lamborghini is tisztában van az elektromos modellpaletta megalkotásának fontosságával, éppen ezért 2021 közepén megerősítette, hogy 2027-28-ban valóban piacra dob egy teljesen villamos hajtású autót – írja a Carscoops. Egyelőre azonban nem sokat tudunk az új járművekről, csak annyit árultak el, hogy a termékcsalád negyedik modelljeként fogják bemutatni – tehát nem a Huracán, az Aventador vagy az Urus kap elektromos meghajtást.

 

A belsőégésű motor szerelmesei

A Lamborghini jelenleg is elégedetten tartja életben a belsőégésű motorokat a szupersportautókban. Az elektromos átállásra még várni kell náluk.

„A szupersportkocsiknál úgy gondoljuk, hogy jelenleg nem ez a megfelelő idő, és valószínűleg a következő öt-hat évben sem lesz optimális, mivel a szupersportkocsiknál szeretnénk elkerülni az elektromos motorra járó plusz súlyt” – nyilatkozta Rouven Mohr, a Lamborghini technológiai vezetője a nemrég megrendezett Rolex 24 Hours of Daytona alkalmával.

Az autógyár el szeretné kerülni, hogy az autóik teljesítménye nagy mértékben függjön az akkumulátorok töltöttségétől és hőmérsékletétől. „Továbbra is úgy gondoljuk, hogy a sportautók kategóriájában a belsőégésű motor és a hibridizáció még mindig a legjobb választás” – tette hozzá Rouven Mohr.

 

Elektromos Lamborghinik a mindennapi felhasználóknak

Mohr kiemelte, hogy bár a szupersportautóknak még mindig a belsőégésű motor felel meg jobban, ennek ellenére a felhasználóközpontú autóknál már van létjogosultsága az elektromos hajtásnak.

„Úgy gondoljuk, hogy már ma is van piaca az elektromos autóknak. Azonban ennek a mi behatásunk szerint kell megszületnie, hiszen a Lamborghini vásárlói valami kiemelkedőt várnak el tőlünk, és nem olyasmit, amit más gyártóknál láthatnak” – világított rá Mohr.

 

Az első fecske

A Lamborghini vezérigazgatója, Stephan Winkelmann korábban már felvetette, hogy a márka első elektromos hajtású járműve egy 2+2 vagy négyszemélyes, a talajtól magasan ülő, nagy szögeben az útra látó autó formájában valósulhat meg. Ez megágyazott találgatásoknak, hogy a jármű a VW-csoport hamarosan megjelenő Artemis felépítésén alapul majd, amely a következő generációs Audi A8 és a Bentley első elektromos autójának előfutára lesz.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.