Vállalatok

Az ExxonMobil növelte a profitját, miközben kiderült, hogy a ’70-es években reálisan jósolta meg a klímaváltozás következményeit

Nagy Nikoletta | 2023.02.09. 02:00

51 milliárd eurós profitot termelt 2022-ben az ExxonMobil, ez rekordnak számít a cég fennállása óta. Hiába a zöldítéses marketing, mindössze 5 százaléka megy alacsony kibocsátású projektek felé. Közben egy friss kutatás kiderítette: a vállalat tudósai már az 1970-es években meglepően pontosan jósolták meg, milyen következményei lesznek a fosszilis energiahordozók égetésének.

 

Míg Európa jelentős része szenved az inflációtól és az emelkedő energiaáraktól, az ExxonMobilnak jól jött az orosz-ukrán háború: a többi gáz- és olajcéghez hasonlóan az Exxon is profitál a konfliktus és a szankciók okozta megnövekedett keresletből és áremelkedésből. A vállalat tavalyi eredményei messze meghaladták a 2008-ban elért 45,2 milliárd dolláros (41,5 milliárd eurós) rekordot: 2022-ben 51 milliárd eurós profitot termelt, annak ellenére, hogy elméletben a világ a megújulók és a klímaváltozás megfékezése felé halad.

Az ExxonMobil pénzügyi igazgatója, Kathryn Mikells a 2022-es nyereséget az „erős piacok, erős termelés és igazán jó költségkontroll kombinációjaként” írja le. A profit mértéke újra felszínre hozta azokat a vitákat, amelyek a gáz- és olajvállalatok nyereségadójával kapcsolatban zajlanak.

 

Perelnék az EU-t

A váratlan nyereségeket terhelő adót olyankor vetik ki, amikor egy vállalat olyasmi miatt termel profitot, amiért nem felelős: ilyen volt például a koronavírus-járvány, vagy ilyen most az orosz-ukrán háború okozta energiaválság is. Szeptemberben ilyen ideiglenes rendkívüli adót hagyott jóvá az Európai Unió a fosszilistüzelőanyag-gyártó vállalatok számára a 2022-ben vagy 2023-ban elért többletnyereségének megfékezésére.

Az Exxon azt állítja, hogy ezen adó miatt 1,3 milliárd dollár (1,2 milliárd euró) sújtotta bevételeit októbertől decemberig. A cég be akarja perelni az Európai Uniót, arra hivatkozva, hogy az adónem meghaladja a törvényes hatáskörét. A cég rekordnyeresége viszont most megújíthatja a rendkívüli adó bevezetését az Egyesült Államokban is.

 

Hiába a zöldítéses marketing

2020-ban az Exxon igazgatóinak negyede azért veszítette el a munkáját, mert elutasította a vállalat lassú energiaátállási terveit. A cég azóta fokozatosan növeli az alacsonyabb széndioxid-kibocsátású projektekbe történő beruházásokat. A statisztikák szerint azonban nem eléggé: a profitjának tavaly mindössze az 5 százalékát fordította erre a célra. 2021-ben az Exxon bejelentette, hogy a következő hat évben 15 milliárd dollárt (13,8 milliárd eurót) fektet be az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére irányuló kezdeményezésekbe. Azóta ezt 17 milliárd dollárra (15,7 milliárd euróra) növelte 2027-ig. Ez évi 2,8 milliárd dollárt (2,6 milliárd eurót) tesz ki, ami a vállalat 2022-es nyereségének körülbelül 5 százaléka.

Az „alacsony széndioxid-kibocsátású megoldások” között a vállalat a széndioxid-kivonásra, energiatárolásra, a hidrogénre és a bioüzemanyagokra összpontosít.

A 2027-ig tartó 2 milliárd eurós növekedés nagy része a meglévő olaj- és gázipari műveletekből származó kibocsátások visszaszorítását célozza, ahelyett, hogy megújuló tüzelőanyagokkal kapcsolatos kutatásokra fordítanák.

Nem az ExxonMobil az egyetlen olaj- és gázvállalat, amely növelte a nyereségét 2022-ben: a BP is sokkal több profitot termelt tavaly, mint a korábbi években, ráadásul a BBC szerint még a klímavállalásaiból is visszavett, mondván: a háború miatti energiaigényeket ki kell elégítenie, és ezt a kitermelés növelésével tudja megoldani.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.