Trading

2022 közepe óta viharos lejtmenetben van az olajár

Takács Csongor | 2023.02.10. 01:57

Meleg az idő, nem csak az olaj iránti kereslet csökkent, hanem összeomlottak a gázárak is. Az olaj ára 2022.június eleje óta 40 dollárral csökkent hordónként.

 

A Brent 2022. június 8-án hordónként 123,58 dolláron zárt, majd december 9-én hordónként 76,1 dollárra esett. A Brent január 23-án hordónként 89 dollár fölé emelkedett, de azóta a hordónkénti 80 dolláros szint alá süllyedt.

A jelentésben a BofA Global Research megjegyezte, hogy bár az olajárak hordónként több mint 40 dollárral csökkentek, a cég nem számít nagy kínálati kilengésre az amerikai palaolajból a 2010-es években megfigyeltekhez hasonlóan.

Mindez megkönnyítheti a gázról olajra való bizonyos mértékű átállást is, de összességében az olajárak gyengülését tapasztalhatjuk, még akkor is, ha szélesebb makrogazdasági értelemben a vártnál jobban tartotta magát – írta a BofA Global Research a Rigzone-nak írt e heti jelentésben. 

Most ugyan az olajárak 80 dollár/hordó Brent körül mozognak, egy olyan szinten, amelyet az OPEC+ tavaly év végén bevédett, de még az is lehet, hogy ezt újra meg kell tennie, ha a fundamentumok tovább romlanak.

Az elmúlt három évben az amerikai olaj- és kőolajipari vállalatok felhagytak a növekedés hajszolásával, és a tőkefegyelmet, az adósságcsökkentést és a részvényesi hozamokat helyezték előtérbe” – áll a BofA Global Research jelentésében.

Most egy kényelmes puffer van az azonnali olajárak és az olajipari olaj- és kitermelési társaságokat a tőkebefektetések jelentős csökkentésére kényszerítő árak között, ami az olaj- és kitermelési társaságokat ellenállóbbá teszi a közelmúltbeli korrekcióval szemben. Ennek ellenére az iparág középtávon kihívásokkal néz szembe” – tette hozzá a BofA Global Research.

Tetőzhet a palaolajtermelés a következő három-négy évben
  • Egyrészt úgy tűnik, hogy a termelékenység és a hatékonyság növekedése elérte a csúcspontját
  • Másrészt az olajmező-szolgáltatási ágazat is fegyelmezetté vált, ami árképzési hatalmat biztosít számukra, és az upstream inflációt hajtja, ami visszavetheti a tevékenység felgyorsítására irányuló terveket
  • Harmadrészt az első szintű fúrási készlet most láthatóan zsugorodni látszik, ami visszatarthatja a nagyobb aktivitást.
OPEC-találkozók

Február 1-jén videokonferencián keresztül került sor a Joint Ministerial Monitoring Committee 47. ülésére. A bizottság áttekintette a 2022. novemberi és decemberi hónapokra vonatkozó nyersolajtermelési adatokat, és megállapította, hogy a résztvevő OPEC- és nem OPEC-országok összességében megfelelnek az együttműködési nyilatkozatnak – olvasható az OPEC honlapján közzétett közleményben.

Az utolsó OPEC és nem OPEC miniszteri találkozóra 2022. december 4-én videokonferencián keresztül került sor. Ezen a találkozón az OPEC+ úgy döntött, hogy a kitermelést szinten tartja. A találkozót a csoport októberben hozott döntése követte, miszerint 2022 novemberétől kezdődően napi kétmillió hordóval csökkentik a teljes kitermelést a 2022 augusztusában előírt termelési szinthez képest.

A JMMC következő ülése április 3-án lesz, míg az OPEC és a nem OPEC-tagországok következő miniszteri találkozója június 4-én.

fotó: pixabay

  Takács Csongor
Címkék
#BofA Global Research   #Brent   #energia   #JMMC   #kőolaj   #olajár   #palaolaj  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.