Fenntarthatóság

Az EU elektromosságának 22 százalékát generálta megújulókból 2022-ben

Nagy Nikoletta | 2023.02.10. 01:00

Tavaly termelt először több elektromos áramot szél- és napenergiából az Európai Unió, mint fosszilisekből. A blokk által elhasznált elektromosság ötöde, 22 százalék érkezett megújulókból.

 

Fontos mérföldkövet ért el az Európai Unió tavaly: először termelt több áramot megújulókból, mint fosszilis energiahordozókból. Az Ember nevű környezetvédelmi agytröszt számításai szerint 2022-ben az EU áramtermelésének 22 százalékát, vagyis körülbelül egyötödét fedezte megújulókból – írja az EuroNews. Ez kifejezetten jó hír akkor, ha a körülményeket nézzük: az orosz-ukrán háború miatti energiaválságot, a klímaváltozás által súlyosbított szárazságot és az energiaárak emelkedését.

„Európa elkerülte az energiaválság legrosszabbját” – mondja Dave Jones, az Ember adatelemzési vezetője. „A 2022-es megrázkódtatások csak kisebb hullámzást okoztak a szénenergia terén, és hatalmas támogatási hullámot a megújuló energiaforrások felé. A szén visszatérésétől való félelem mostanra megszűnt.”

 

Karbantartások, időjárás

A gázenergia 2022-ben az Európai Unió villamosenergia-fogyasztásának 20 százalékát tette ki, míg a szén 16 százalékát. Ez mindössze 1,5 százalékos növekedést jelent a tavalyi évhez képest, mivel a napenergia segített megakadályozni a szén újra felfutását.

A tavalyi évben a szárazságok miatt a vízenergia legalább 2000 óta a legalacsonyabb arányára esett vissza. A nukleáris energia részesedése is jelentősen csökkent.

Ez nagyrészt a karbantartásra szoruló francia erőművek kiesése miatt történt így, de az éghajlat is szerepet játszott, mivel egyes atomreaktoroknak le kellett csökkenteniük a termelést, hogy megakadályozzák a hűtésre használt folyók túlmelegedését.

A nukleáris és vízenergia-termelés együtt óránként 185 terawattórával esett vissza, ami az EU teljes energiatermelésének 7 százaléka volt 2022-ben. Az áramigény az EU-ban nyáron megugrott a kánikula és hőhullámok miatt, viszont télen jelentősen, 10 százalékkal csökkent az áramigény az előző évhez képest. Utóbbinak persze rengeteg oka lehet, valószínűleg az enyhébb hőmérséklet is közrejátszott, de még sürgetőbb lehetett a megélhetési válság, amely továbbra is visszafogja az emberek energiafelhasználását.

 

A napenergia felülkerekedett a szénen

Sokan aggódtak amiatt, hogy a szén reneszánszát éli majd a különleges körülmények miatt, ez azonban nem történt meg: annak ellenére, hogy az EU az évben 22 millió tonna extra szenet importált, végül ennek csak a harmadát használta fel. Ehelyett a nap- és szélenergia növekedett rekord tempóval.

Az Ember számításai szerint a napenergia-termelés nőtt a leggyorsabban 2022-ben, 24 százalékkal, kiváltva 10 milliárd eurónyi gázköltséget. Ez csaknem kétszerese a korábbi rekordnak, és 20 EU-országnak sikerült új rekordokat felállítania.

Ezen a területen Hollandia áll a lista élén, villamosenergiájának 14 százalékát a így állítja elő. Spanyolország is nagyot lendült, most már az ötödik helyet foglalja el Görögország, Magyarország és Ciprus mögött.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.