Trading

Oroszország napi 500 ezer hordóval csökkenti az olajkitermelést márciusban

Devenyi Dalma | 2023.02.11. 01:00

Oroszország napi 500 000 hordóval, azaz a termelés mintegy 5%-ával csökkenti a kőolaj kitermelését márciusban – közölte pénteken Alekszandr Novak miniszterelnök-helyettes, miután a Nyugat árkorlátokat szabott az orosz kőolajra és kőolajtermékekre.

 

Oroszország – amely a világ második legnagyobb olajexportőre Szaúd-Arábia után – bejelentésének hírére a Brent nyersolaj ára több mint 2,5%-kal, hordónként 86,6 dollárra emelkedett – írja a Reuters.

„A mai naptól kezdve teljes mértékben értékesítjük a teljes kitermelt olajmennyiséget, azonban, ahogyan azt korábban is jeleztük, nem adunk el olajat azoknak, akik közvetlenül vagy közvetve betartják az árplafon elveit. Oroszország márciusban önkéntesen napi 500 ezer hordóval csökkenti a kitermelést. Ez hozzájárul majd a piaci viszonyok helyreállításához” – nyilatkozta Novak.

 

Előzmények

A G7-ek, az Európai Unió és Ausztrália megállapodtak abban, hogy december 5-től megtiltják a nyugatiak által nyújtott tengeri biztosítás, finanszírozás és brókertevékenység igénybevételét a hordónként 60 dollár feletti áron szállított orosz olaj tengeri szállításához az ukrajnai konfliktus miatt Moszkva ellen bevezetett nyugati szankciók részeként.

Az EU emellett az orosz olajtermékek vásárlására vonatkozó tilalmat vezetett be, és február 5-től árplafonokat állapított meg. Oroszország viszont megtiltotta az árplafon-mechanizmusok bármilyen alkalmazásával járó ügyleteket.

Az orosz olajtermelés legutóbb áprilisban esett nagyot, amikor az Ukrajna miatti nyugati szankciók bevezetését követően közel 9%-kal zuhant. Azóta Oroszországnak sikerült logisztikai láncokat létrehoznia olajeladásaihoz, főként Ázsiában.

Oroszország olajtermelésének csökkentéséről szóló döntését mindössze kilenc nappal azután jelentette be, hogy egy OPEC+ testület, amelynek Oroszország is tagja, jóváhagyta az olajtermelői csoport jelenlegi kitermelési politikáját, és a tavaly elfogadott termeléscsökkentést hatályban hagyta.

„Oroszország úgy véli, hogy az orosz olaj és olajtermékek értékesítésében alkalmazott ársapka mechanizmus beavatkozás a piaci viszonyokba és a kollektív Nyugat országainak destruktív energiapolitikájának folytatása” – mondta Novak.

 

Egyre nagyobb kihívások

Novak szóvivője később azt mondta, hogy a csökkentések csak a nyersolajra vonatkoznak, a gázkondenzátumra, a könnyűolaj egyik fajtájára nem.

Az orosz olajtermelés dacolva az Ukrajna miatti nyugati szankciók közepette számos előrejelzéssel, amelyek csökkenést jósoltak, tavaly 2%-kal 535 millió tonnára (napi 10,7 millió hordóra) emelkedett, köszönhetően az Ázsiába, különösen Indiába és Kínába irányuló eladások megugrásának.

A Nyugat újabb szankcióinak sorát követően azonban Oroszországnak egyre nagyobb kihívásokkal kell szembenéznie a kőolajtermelés fenntartása terén, amely kulcsfontosságú bevételi forrása az állami költségvetésnek, amely csak januárban 25 milliárd dolláros hiányt könyvelt el.

A csökkentett exportvolumen az orosz folyó fizetési mérleg többletét is 58,2%-kal, 8 milliárd dollárra csökkentette januárban, ami az orosz tőkepuffereket szorítja, miközben Moszkva növeli a költségvetési kiadásokat.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

 

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.