Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Fellendülhet a használt elektromos autók piaca, ha tovább csökken az áruk

Nagy Nikoletta | 2023.02.12. 01:00

Még mindig aránytalanul drágák az új elektromos autók, de a piacra hatással lehet, ha hamarosan tömegesen bekerülnek a használt autók közé.

 

Talán ma már nincs olyan ember, aki ne elektromos autót választana hagyományos helyett, ha megtehetné: az első gyerekbetegségeket sikerült kiküszöbölni, a hatótávolság egyre növekszik, a töltőrendszer nagyjából elégségesen kiépült, és ugyan szükség van egy kis tervezésre hosszabb utaknál, alapvetően az elektromos autókat már nagyjából úgy lehet használni, mint a benzineseket. A legtöbben azonban azért nem engedhetik meg maguknak azt, hogy hagyományos kocsi helyett elektromosat vezessenek, mert utóbbiak még mindig aránytalanul drágák.

 

Mikor jön el az áttörés?

Több mint egy évtizede intik türelemre a gyártók a vásárlókat, mondván, hogy a nagyobb kínálat, a növkevő eladás és az akkumulátorok költségének csökkenése majd lejjebb viszi az árat, egyelőre azonban ez nem történt meg.

A vezess.hu szerint például 2022-ben egy Nissan Leaf alapára 12,99 millió volt, az egykor népautónak számító Opel Astra 9,8 millió forint volt. Ez közeledik egymáshoz, mégis, egyelőre jelentős a különbség.

Az árak ugyan csökkennek, de időbe telik, mire az átlagember is megengedheti magának, hogy elektromos autót vegyen. Ráadásul nincs garancia: az árváltozás nagy része az autógyártó irányításán kívül eső erőktől függ, például az akkumulátor-ellátási láncon belüli dinamikától.

 

Egyre többen fordulnak a használt piac felé

Sok potenciális elektromosautó-vásárló egyre jobban érdeklődik a használt piac iránt, hogy kicsit visszafogottabb áron vásárolhasson. A Recurrent cég felmérései szerint 2021-ben az elektromos járműveket vásárlók valamivel több mint 50 százaléka inkább használt elektromos jármű vásárlása iránt érdeklődött; egy évvel később ez a szám már megközelítette a 80 százalékot.

A benzines autók piacán az a tapasztalat, hogy mivel rengeteg típusú autó kerül a használtautó-piacra, az árak viszonylag magasan maradnak, írja a Business Insider. Az amerikai piacon jelenleg az látszik, hogy a használt járművek árának általános csökkenése a használt elektromos járművekre is vonatkozik. A Recurrent használt elektromos modellekre vonatkozó indexe szerint a használt elektromos járművek átlagos ára 2022. decemberben körülbelül 32 750 dollár volt, ez körülbelül 14,4 százalékkal csökkent a tavaly júliusi 38 500 dolláros csúcshoz képest. Ahogy az új elektromos járművek ára csökken, a használt társaik ára is csökkenhet. A cikk a Teslát hozza példának: ahogy a cég csökkenteni kezdte a legnépszerűbb autóinak árát, úgy csökkent a használt modelljeik ára is.

A Business Insidernek szakértők elmondták: a használt autók piacán egy ideig nem lesz érezhető hatása annak, ha az autógyártók úgy döntenek, a csúcskategóriás elektromos modelleket részesítik előnyben.

Az viszont, hogy az elektromos autók ára használtan és újonnan hogyan alakul, nem kizárólag az autógyártókon és az akkumulátor-gyártókon múlik: az országonként eltérő ösztönzők, adókedvezmények, egyéb pénzügyi segítségek is befolyásolhatják a piacot, éppen ezért nagyon nehéz megjósolni, pontosan mi fog történni.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.