Rezsi

Eddig közel 800 milliárd euróba kerül Európának az energiaválság

Csongor Takács | 2023.02.13. 13:33

Közel 800 milliárd euróra emelkedett az európai országoknak a háztartások és a vállalatok növekvő energiaköltségektől való megóvását célzó számlája – közölték hétfőn kutatók, arra sürgetve az országokat, hogy célzottabban költsenek az energiaválság kezelésére.

 

Az Európai Unió országai mostanra 681 milliárd eurót különítettek el vagy különítettek el az energiaválság kezelésére, míg Nagy-Britannia 103 milliárd eurót, Norvégia pedig 8,1 milliárd eurót különített el 2021 szeptembere óta – derül ki a Bruegel (think-thank csapat) elemzéséből.

A 792 milliárd eurós összeg a Bruegel legutóbbi, novemberi értékelésében szereplő 706 milliárd euróhoz képest, mivel az országok a tél folyamán továbbra is szembesülnek azzal, hogy Oroszország 2022-ben leállítja gázszállításainak nagy részét Európába.

A kiadási lista élén Németország állt, közel 270 milliárd euróval – ez az összeg minden más országot háttérbe szorított. Nagy-Britannia, Olaszország és Franciaország állt a következő helyen, bár mindegyikük kevesebb mint 150 milliárd eurót költött. A legtöbb uniós állam ennek töredékét költötte – írja a Reuters.

fotó:unsplash

 

  Csongor Takács
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.