Fenntarthatóság

Fordulópont: A megújuló energiaforrások 2025-re a világ első számú villamosenergia-forrásává válnak

S.Rita | 2023.02.13. 02:00

A megújuló energiaforrások három éven belül a világ első számú villamosenergia-forrásává válnak. A villamos energia iránti kereslet nagyon magas, és tovább növekszik – derül ki a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) jelentéséből. 

 

A Nemzetközi Energiaügynökség 2023-as villamosenergia-piaci jelentése szerint a mostani és 2025 közötti új kereslet 90 százalékát olyan tiszta energiaforrásokból fedezik majd, mint a szél- és napenergia, valamint az atomenergia. Ez a teljesítménynövekedés azt jelenti, hogy a megújuló energiaforrások három éven belül a világ legnagyobb villamosenergia-forrásaivá válnak – ez azt jelenti, hogy a világ villamosenergia-termelésének 35 százalékát biztosítják, és megelőzik a szenet – írja az Euronews.

„A világ növekvő villamosenergia-igénye felgyorsul, és a következő három évben Japán jelenlegi villamosenergia-fogyasztásának több mint kétszeresét teszi hozzá. A jó hír az, hogy a megújuló energiaforrások és az atomenergia elég gyorsan növekszik ahhoz, hogy szinte a teljes további igényt kielégítse, ami azt sugallja, hogy közel vagyunk a fordulóponthoz az energiaszektor kibocsátása tekintetében” – mondta Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója.

 

Honnan származik a világ villamosenergiájának nagy része?

A szén jelenleg évente 10 325 terawattóra (TWh) villamos energiát biztosít, ami a teljes kereslet 36 százaléka. A terawattóra olyan energiaegység, amely egy órán keresztül egy trillió watt teljesítményével egyenértékű. Ezzel a piszkos tüzelőanyag a világ első számú áramforrása, amelyet a megújuló energiaforrások (29 százalék), a gáz (23 százalék) és a nukleáris energia (9 százalék) követ. Ez az egyensúly azonban a következő néhány évben meg fog változni.

A teljes villamosenergia-igény 2025-ig 9 százalékkal fog nőni. Ez a növekedés főként Kínából, Indiából és Délkelet-Ázsiából származik majd, mivel az infrastrukturális projektek és a növekvő villamosítás hatalmas keresletet generál.

A növekedést a megújuló energiaforrások és az atomenergia fogja „uralni”. 2025-re a megújuló energiaforrások évente 10 799 TWh-t fognak biztosítani, ami a teljes globális villamosenergia-igény 35%-át teszi ki. A szén viszont 33 százalékot fog adni. A gáz a teljes energiaszükséglet 21 százalékát, az atomenergia pedig 10 százalékát fogja biztosítani.

 

Mit fog ez jelenteni a globális kibocsátásra nézve?

A megújuló energiaforrásokkal történő villamosítás növekedése óvatos optimizmusra ad okot. A villamosenergia-ágazat kibocsátása azonban 2022-ben rekordot döntött, több mint 13 milliárd tonna CO2 kibocsátásával.

Az IEA most arra számít, hogy a kibocsátás 2025-ig nem fog csökkenni, majd 2025-ig stagnálni fog. Ez nem elég gyors. Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület szerint 2030-ig 45 százalékkal kell csökkentenünk a kibocsátásunkat.

A villamosenergia-ágazat lassú fejlődése rosszat ígér e cél elérése szempontjából, mivel ez a szektor számos más ágazat, például a nehézipar és a közlekedés alapját képezi. A gyors szén-dioxid-mentesítéshez kormányzati elkötelezettségre és beruházásokra lesz szükség.

„A kormányoknak most lehetővé kell tenniük, hogy az alacsony kibocsátású energiaforrások még gyorsabban növekedjenek, és csökkentsék a kibocsátást, hogy a világ biztonságos villamosenergia-ellátást tudjon biztosítani, miközben eléri az éghajlati célokat” – mondta Birol.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.